Mainos

Väärän vainajan tuhkaus ei tuonut syytteitä

Kuopion yliopistollisen sairaalan lääkäri ja lääkintävahtimestari eivät saa syytettä siitä, että väärälle vainajalle tehtiin ruumiinavaus ja ruumis tuhkattiin.

Poliisi epäili erikoistuvaa patologia tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Nainen selitti hänelle neuvotun, että vahtimestari tarkistaa ruumiin henkilöllisyyden, eikä se ole lääkärin tehtävä.

Kihlakunnansyyttäjä Reijo Rapo kuitenkin katsoi, että lääkärinkin olisi pitänyt varmistaa henkilöllisyys. Hän jätti syytteen nostamatta vähäisyysperusteella, koska tärkeä yleinen tai yksityinenkään etu ei muuta vaadi. Itä-Suomen lääninhallitus on jo antanut lääkärille huomautuksen.

Lääkintävahtimestaria epäiltiin samasta rikoksesta. Syyttäjän mukaan kyseessä ei ole rikos, koska mies ei ole lain tarkoittamalla tavalla virkamies.

Tapaus sattui viime toukokuussa. Iisalmen aluesairaalassa kuoli iäkäs nainen, jolle ei olisi tarvinnut tehdä ruumiinavausta. Hautaustoimisto vei kuitenkin ruumiin Kuopioon toisen vainajan sijasta. Ruumis ehdittiin tuhkata ennen kuin sekaannus selvisi omaisille.

Syyttäjä pohti myös teoreettista mahdollisuutta, että lääkäri ja vahtimestari olisivat syyllistyneet hautarauhan rikkomiseen. Siitäkään ei ollut kyse, koska teko vaatisi tahallisuutta. Syyttäjä myös huomautti, ettei lääketieteellinen ruumiinavaus tarkoita sitä, että vainajaa käsitellään pahennusta herättävällä tavalla, vaikka kyseessä olisikin väärä vainaja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.