Mainos

”Vaarallisten ideologioiden kannattajat ovat kaapanneet Euroopan talouden”

Euroopan talouskriisiä ei aja eteenpäin markkinoiden paine vyönkiristyksille, vaan pääsyy kriisin syvenemiselle ja pitkittymiselle on eurooppalaisten päättäjien poliittinen agenda.

Näin kirjoittaa amerikkalainen taloustieteilijä Mark Weisbrot brittiläisen sanomalehden The Guardianin Comment is free -palstalla.

Euroopan keskuspankki (EKP), Euroopan komissio ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ajavat Weisbrotin mukaan erityisesti heikommissa kriisimaissa pakonomaisesti läpi poliittisia muutoksia, joiden puolesta näiden maiden kansalaiset eivät koskaan äänestäisi.

Erityisen räikeästi kehitys on nähtävissä Espanjassa, jossa hallituspuolue PP jakaa Euroopan päättäjien agendan jopa kiihkeämmin kuin IMF, sanoo Weisbrot.

Espanjassa hallitus on käyttänyt kriisiä hyväkseen muuttamalla työlainsäädäntöä niin, että esimerkiksi entistä useamman työnantajan on entistä helpompi irrottautua alakohtaisten työehtojen noudattamisesta, valittaa Weinsbrot.

Weinsbrotin mukaan työlainsäädännön muutokset ovat erityisen ikäviä siksi, että niistä ei ole mitään apua nykyiseen kriisiin.

– Työvoiman neuvotteluaseman heikentäminen on osa pitemmän ajan strategiaa, jonka tavoitteena on lakkauttaa hyvinvointivaltio.

Terveydenhuoltoon on myös tehty Espanjassa huikean suuria, yli seitsemän miljardin euron leikkauksia. Vertailun vuoksi Suomen sosiaali- ja terveysministeriön vuosibudjetti on noin 12 miljardia euroa.

Leikkaukset iskevät talouteen

Espanjan raju vyönkiristys iskee pahasti jo valmiiksi taantumassa tai jopa lamassa olevaan talouteen. Vyönkiristyksen itsensä ennustetaan laskevan bruttokansantuotetta 2,6 prosenttia.

Espanjalaisista yli 25 prosenttia on jo valmiiksi työttömänä. Nuorisosta työttömänä on joka toinen.

Markkinoilla on oma roolinsa kriisissä, mutta Weisbrotin mielestä Espanjan valtion kymmenen vuoden joukkovelkakirjojen 6,7 prosentin koron ei pitäisi aiheuttaa välitöntä paniikkia.

– Markkinat liioittelevat Espanjan vararikon riskiä valtavasti.

Ennen vuoden 2008 talouskriisiä Espanjan valtiontalous oli erinomaisessa kunnossa. Velkaa suhteessa bruttokansantuotteeseen oli vähemmän kuin Saksalla ja valtion budjetti oli ylijäämäinen.

EKP:n olisi lisäksi helppo tehdä loppu Espanjan lainaongelmista ja ajaa korot alas, mutta Weisbrotin mukaan keskuspankki ei tee sitä, sillä se käyttää kriisiä hyväkseen saadakseen oikeistolaiset talousmuutokset läpi kaikkialla euroalueella.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.