Mainos

Vaarallisista tuotteista pidetään kirjaa

Markkinoilta poisvedettyjen tuotteiden lista on kaikkien ulottuvilla Kuluttajaviraston verkkosivuilla. Kuluttajavirasto on ryhtynyt pitämään taulukkoa, johon kootaan tiedot Suomessa tehdyistä vakavaa vaaraa aiheuttavien kulutustavaroiden takaisinvedoista ja turvallisuustiedotteista.

Kuluttajaviraston ylläpitämä tietokanta ei poista tai muuta yritysten tiedotusvelvollisuutta. Se on tarkoitettu varmistamaan, että tieto on saatavilla senkin jälkeen, kun lehti-ilmoitus on julkaistu. Uuden taulukon avulla kuluttajat sekä elinkeinoelämän ja tiedotusvälineiden edustajat löytävät tiedot kootusti yhdestä paikasta.

Taulukossa julkaistaan tuotteen nimi ja tiedot sekä myyjän tai maahantuojan yhteystiedot, jotta kuluttajat voivat tarvittaessa hankkia lisätietoja ja toimintaohjeita. Taulukossa on lisäksi kopio lehti-ilmoituksesta sekä useimmiten kuva tuotteesta.

Jos tuote aiheuttaa vaaraa, yrityksen pitää poistaa tuote markkinoilta ja tiedottaa tuotteen aiheuttamasta vaarasta ja mahdollisesta palautusmenettelystä kuluttajille. Vaarasta ja sitä koskevista toimenpiteistä tulee ilmoittaa valvontaviranomaiselle mahdollisimman nopeasti vaaran havaitsemisen jälkeen.

Kuluttajaviraston tuoteturvallisuusryhmän johtaja Hannu Mattila korostaa, että vaarallisen tavaran poistaminen markkinoilta on tuotetta myyvän tai maahantuovan yrityksen vastuulla.

- Vastuunsa tunteva yritys tekee heti vaaran havaittuaan oma-aloitteisesti yhteistyötä viranomaisen kanssa ja toimii tehokkaasti. Tämä antaa kuluttajillekin kuvan vastuunsa kantavasta yrityksestä.

Kuluttajan on poistettava turvallisuudeltaan puutteelliset tuotteet välittömästi käytöstä. Mikäli kyseessä on palautusmenettelyyn kuuluva vaaraa aiheuttava tuote, sen voi palauttaa ostopaikkaan ja saada tilalle vastaavan turvallisuusvaatimukset täyttävän tuotteen. Jos yritys ei pysty kohtuudella hankkimaan vastaavaa turvallista tuotetta ja toimittamaan sitä, kuluttajalla on oikeus saada rahat takaisin. Kun kyse on turvallisuuspuutteesta, palautusoikeus ei edellytä kuittia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.