Mainos

Vaarallisia leluja entistä enemmän

Kuluttajat ilmoittavat viranomaisille entistä useammin vaarallisista tavaroista. Eniten valitetaan leluista ja sähkölaitteista.

EU-maissa poistettiin viime vuonna myynnistä entistä enemmän vakavia vaaroja aiheuttavia kulutustavaroita. Euroopan Komission tuoreen raportin mukaan vaarallisista tavaroista tehtiin kaikkiaan noin 920 ilmoitusta. Ilmoitukset ovat lisääntyneet, sillä vuonna 2004 ilmoituksia tehtiin 390 ja vuonna 2005 vaaralliseksi arvioitiin 710 tavaraa. Noin neljännes ilmoituksista koski leluja. Suomi teki ilmoituksen Komissiolle 42 tuotteesta.

- Esimerkiksi leluissa turvallisuuspuutteet liittyvät siihen että voi irrota joku pieni osa ja lapsi voi tukehtua ja vastaavalla tavalla sähköturvallisuusasioissa niin mahdollisesti sähköiskuja ja pahimmassa tapauksessa kuolema, tuoteturvallisuuspäällikkö Jaakko Kuustonen kuluttajavirastosta kertoo.

Vaarallisten tavaroiden listalle päätyy tuotteita aina hiustenkuivaimista savukkeensytyttimiin ja minimopoihin. Pari vuotta voimassa olleet kulutustavaroiden tarkennetut turvallisuussäännöt ovat nostaneet ilmoitusten määrän yli kaksinkertaiseksi.

Tuotteiden aiheuttamista riskeistä olivat yleisimpiä erilaiset vammat ja sähköiskut. Tuotteiden paloturvallisuudessa oli myös toivomisen varaa. Lähes puolet ilmoitetuista tavaroista valmistui Kiinasta.

- Euroopan Unioni on tiedostanut tämän ongelman ja he on ryhtyneet neuvottelemaan Kiinan viranomaisten kanssa ja tässä on ajatuksena se, että Kiinan viranomaisille viedään erityisesti tietoa heidän tuotteistaan, joissa on puutteita ollut, jolloin siellä päässä olisi niihin helpompi puuttua, Kuustonen kertoo.

Tavaroiden turvallisuutta seuraava RAPEX-järjestelmä ei vielä toimi aukottomasti, mutta kokemukset ovat lupaavia. Internetiin päivittyvä tieto vaarallisista tuotteista auttaa tekemään ratkaisuja jo ennen kuin tavarat päätyvät kaupan hyllyille.

- Joka viikko ilmestyy viikkoyhteenvetoja, joista elinkeino voi käydä katsomassa, että minkälaisiin tuotteisiin vaaroja on liittynyt ja tätä kautta sitten vaikuttaa sisäänostoon, että ostetaan turvallisia tuotteita. Ja toisaalta jos nähdään, että siellä on vaaraa aiheuttavia tuotteita, niin puuttua sitten hyvin ajoissa näihin tuotteisiin, Kuustonen kertoo.

Eniten ilmoituksia tuli Saksasta, mistä löytyi 144 vaarallista tavaraa. Unkarista tehtiin ilmoitus 140 vaarallisesta tavarasta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.