Vaarallisen voimakkaita tuulia – katso, minne myrsky iskee pahiten

Suomea lähestyy syksyn toistaiseksi voimakkain matalapaine, joka tuo mukanaan myrskytuulia ja rankkoja sateita. Tuulituhot ja sähkökatkot ovat mahdollisia.

Myrsky on raivonnut viime yönä Britanniassa paikoin hirmumyrskyvoimalla. Iltapäivän aikana yli 31 metriä sekunnissa puhaltavia hirmumyrskytuulia voidaan mitata Tanskassa ja Lounais-Ruotsissa, jonne paikallinen ilmatieteen laitos on antanut korkeimman mahdollisen luokan varoituksen erittäin vaarallisesta säästä. Myrsky voi nostattaa maanantai-iltana Baltian rannikolle ja Pohjois-Itämerelle jopa 7-8 metrin aallokkoa. Tuhoja on tullut myös Saksassa, Hollannissa ja Ranskassa.

Myrskymatalapaineen sateet levittäytyvät tänä iltana Lounais-Suomeen.

– Iltayhdeksään mennessä sataa jo Hanko–Pori-linjan eteläpuolella ja vuorokauden vaihtuessa sateet yltävät pääkaupunkiseudullekin. Samalla tuulet alkavat voimistua selvästi, ennustaa MTV3:n meteorologi Markus Mäntykannas.

Vuorokauden vaihtuessa tuulet voivat olla merialueilla jo myrskyisiä ja rannikoillakin kovien puuskien todennäköisyys kasvaa.

– Voimakkaimmat tuulet koetaan yöllä ja aamuyöllä, jolloin eteläisillä merialueilla lounaistuulet ovat myrskylukemissa ja etelärannikollakin tuuli saattaa puuskissa yltyä myrskylukemiin. Rajuimmat tuulet näyttäisivät osuvan kapealle rantakaistaleelle Hangon ja Porvoon välille aamuyöstä, sanoo Markus Mäntykannas.

Tuulituhot ja sähkökatkot ovat mahdollisia. Suurimmat riskialueet ovat tämän hetken ennusteen mukaan Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa.

– Puita tulee todennäköisesti kaatumaan, sillä maa ei ole vielä roudassa. Etelärannikko ja Suomen merialueet säästyvät kuitenkin kaikista rajuimmilta tuulilta. Viron ja Latvian länsipuolella tuulet voivat puuskissa olla jopa 32 metriä sekunnissa.

Suomenlahdellakin tuuli nostattaa yön ja aamun aikana paikoin viisimetristä aallokkoa.

Kovia sateita maan etelä- ja keskiosaan

Runsaimmat sateet saadaan tiistaiyön aikana maan etelä- ja keskiosassa. Vettä voi kertyä paikoin 20 millimetriä. Tiistaiaamu on sateinen Etelä- ja Itä-Suomessa, mutta päiväksi runsaimmat sateet siirtyvät vähitellen Suomen rajojen itäpuolelle.

Tiistain aikana tuulet alkavat hellittää, mutta etelä- ja länsirannikolla tuulet voivat olla vielä kovia puuskissa, merialueilla myrskyisiä. Lännestä alkaen sää poutaantuu päivän mittaan, Lapissa voi tulla vesi- tai räntäsateita. Lämpötila on etelässä noin 10 asteessa, Keski-Suomessa 5-8 asteessa ja pohjoisempana on muutamia lämpöasteita. Pohjoinen Suomi säästyy myrskyltä, mutta ajokeli on siellä paikoin huono tänään ja huomenna lumi- ja räntäsateiden sekä liukkauden takia.

Keskiviikkona erityisesti lännessä päivä näyttää aurinkoiselta ja heikkotuuliselta. Idässä ja pohjoisessa pilvisyys voi olla runsaampaa ja heikot sateet ovat mahdollisia. Lapissa sateet muuttuvat jälleen lumisemmiksi.

Myrskyn etenemistä ja ennustetta voi seurata MTV3:n sääsivuston sadetutkasta. Tuuliennuste löytyy merisääosiosta.

Katso ylhäältä videolta ennuste myrskyn etenemisestä ja alta lähipäivien alueelliset ennusteet.

Lue myös:

    Uusimmat