Mainos

Vaarallinen ilmiö nostaa taas päätään – "ei tarvitse taitoa"

Poliisin haaviin jäi viikonlopun alkajaisiksi lukuisia tielläliikkujia, jotka ajoivat rajua ylinopeutta. Pahimmillaan Suomen teillä ylitettiin nopeusrajoitukset jopa yli 120 kilometrillä tunnissa.

Esimerkiksi Kalajoella autoilija ajoi 205 kilometrin tuntinopeudella kahdeksankympin rajoitusalueella perjantai-iltana. Hattulassa puolestaan autoilija kaahasi 180 kilometrin tuntinopeutta, kun rajoitus oli sata kilometriä tunnissa.

Samantapaisia ylinopeuksia on viikonlopun ajalta useampia eri puolilta Suomea. Liikkuvan poliisin viestintäpäällikön, ylikonstaapeli Jussi Pohjosen mukaan kyseessä on jokakesäinen ilmiö.

– Ilmiö nostaa päätään, kun tiet kuivavat. Silloin myös nopeudet kasvavat maanteillä, Pohjonen sanoo.

Nopeusrajoituksia on rikottu aina, mutta Pohjosen kokemusten mukaan ylitörkeät, rajoitukset yli sadalla kilometrillä ylittävät nopeudet ovat lisääntyneet kymmenen viime vuoden aikana.

Pohjosen mukaan ylinopeuksien takana ovat muun muassa ajoneuvojen kasvaneet tehot. On yleistä, että moottoripyörän huippunopeus voi olla 300 kilometriä tunnissa, ja nuoren kuljettajan ensiautollakin saattaa päästä kahtasataa.

– On suuri kiusaus päästä kokeilemaan huipputehoja, Pohjonen arvioi.

Ylinopeus ei tarvitse taitoja

Ylinopeutta perustellaan monesti sillä, että ajaja kokee itsensä taitavaksi kuljettajaksi. Pohjonen kuitenkin tyrmää tämän.

– Ei ylinopeus tarvitse taitoja. Kaasua pystyy painamaan vaikka kone tai eläin. Todellista ajotaitoa on se, että pystyy ajamaan liikennesääntöjen mukaan. Huippunopeudet kuuluvat suljetuille alueille eivätkä julkisille teille muiden liikenteenkäyttäjien sekaan, Pohjonen sanoo.

Suurissa ylinopeuksissa poliisi ei kirjoita sakkoa tien päällä, vaan asia viedään aina käräjäoikeuteen.

Yleinen harhakäsitys on se, että vakaviin henkilövahinkoihin johtaneita onnettomuuksia sattuu talvella, kun on liukasta ja huonot kelit. Oikeasti asia on juuri toisin päin. Suomessa loukkaannutaan liikenteessä kesällä, kun yöt ovat valoisia ja tiet kuivia.

Kaikkiaan neljäsosassa liikenneonnettomuuksista taustatekijänä on ylinopeus, ja toisessa neljäsosassa alkoholi. Kesäajalle tyypillinen onnettomuuden aiheuttaja onkin humalainen kaahaaja.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.