Mainos

Vaarallinen huumausaine yleistyy pääkaupunkiseudulla

Vaikutuksiltaan erittäin voimakkaan amfetamiinin kaltainen MDPV-huume valtaa markkinoita pääkaupunkiseudulla. Helsingin poliisin huumeyksiköstä kerrotaan MTV:n uutisille, että MDPV-jauhetta on takavarikoitu kotietsintöjen ja kiinniottojen yhteydessä vuoden alusta jo arviolta kilon verran. Aine aiheuttaa käyttäjälleen voimakkaan piristymisen ja seksuaalisen halun nousemisen tunteen. Tästä kielii nimitys "seksihuume".

Vastaavasti jälkioireet ovat käyttäjille erittäin pahat. Aineen euforisen vaikutuksen loputtua käyttäjät tuntevat voimakasta pahoinvointia, kouristuksia ja psyykkisiä oireita.

- Kokeneet huumeiden käyttäjät ovat kertoneet, että MDPV "nousee" nopeasti ja "laskee" nopeasti, Helsingin huumepoliisissa toimittajan kysymyksiin vastannut poliisimies sanoo.

Ainetta käytetään kuten amfetamiinia eli nuuskaamalla, syömällä tai pistämällä suoneen. Aineen katukauppahinta on amfetamiinia korkeampi, noin 40-50€ grammalta.

Poliisi ei kuitenkaan vahvista, että aine olisi aiheuttanut yksinään kuolemantapauksia.

- Yleensä huumekuolemissa on kyse useiden aineiden yhteisvaikutuksesta. Poliisilla ei ole tietoa, että kukaan olisi menettänyt henkeään pelkästään MDPVn ottamisen takia.

Poliisin näkemyksen vahvistaa myös oikeuslääketieteen laitos. Huumekuolemia tutkittaessa MDPV:n käyttöä ei ole todettu kuolinsyyksi.

MDPV on niin sanottu desing-huume. Se tarkoittaa, että aine ei kuulu kriminalisoitujen huumausaineiden luetteloon, vaan kyse on luvattomasta lääkeaineesta. Näin ollen MDPVn hallussapito on lääkerikkomus, jonka rangaistavuus on huumausainerikoksia lievempi.

Poliisi kuitenkin toivoo, että MDPV saisi nopeasti huumausaineluokituksen, koska aine on selvästi yleistynyt katukaupassa.

- Tätä tavataan kaikilta käyttäjäryhmiltä. Ainetta on takavarikoitu piikkinarkkareita sekä myös klubeilla viihtyviltä viihdekäyttäjiltä, jotka yleensä suosivat juhlimishuumeenaan ekstaasia tai kokaiinia.

Poliisin lisäksi myös huumausaineongelmaisten parissa työskentelevät varoittavat, että MDPV on vaarallinen aine sen voimakkaan vaikutuksen ja erityisesti arvaamattomien jälkivaikutusten takia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.