Mainos

Vaara vaanii verkossa - Suomesta kehitetään kyberturvallisuuden mallimaata

Suomen varautumista erilaisiin verkkohyökkäyksiin kehitetään. Suunnitteilla on kyberturvallisuuskeskus, jolla pyritään takaamaan tiedonkulku esimerkiksi laaja-alaisessa verkkohyökkäyksessä.

Tällä hetkellä ongelmana on, että tieto verkkohyökkäyksistä ei kulje tarpeeksi nopeasti eri toimijalta toiselle.

- Yhteiskunnan keskinäisriippuvaisuus on se keskeinen tekijä. Silloin tullaan kyberalueeseen, eli tietojärjestelmiimme, jotka eivät ole enää pelkästään meidän käsissämme, vaan se on kiinni kansainvälisessä kentässä, toteaa puolustusministeriön kansliapäällikkö Arto Räty.

Räty kommentoi, että tietojärjestelmien häiriöissä vaikutukset ovat hyvin vaikeasti hallittavissa.

Nyt Suomessa pyritään korjaamaan nykytilannetta. Perjantaina Lahdessa pidetyssä Yhteiskunnan turvallisuusfoorumissa esiteltiin ideaa kyberturvallisuuskeskuksesta.

- Kyseessä on sellainen taho, joka on koko yhteiskunnan yhdessä omistama. Keskuksessa täytyy olla teknistä osaamista seurata verkkojen liikennettä. Sinne pitää saada tietoja eri toimijolta. Kun tulee ilmi tietoturvaloukkaus, niin se tieto pitää heti saada tähän keskukseen, kertoo Sitran yliasiamies Mikko Kosonen.

Muun muassa poliisi toivottaa keskuksen tervetulleeksi.

- Kyllä me kannatamme sitä. Meillä on erittäin suuret haasteet kyber-rikollisuuden kanssa tulevaisuudessa. Meitä auttaa, kun tällainen kansallinen keskus tulee, toteaa poliisiylijohtaja Mikko Paatero.

Kososen mukaan kyberturvallisuus voisi olla pian jopa uusi suomalainen vientituote.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.