Väärä tieto opiskelijavalinnoista luo lukiolaisille turhia paineita ja mielikuvia korkeakouluhauista: "Yleinen on se, että nyt sisään pääsee vain L:n papereilla"

14:13
Huomenta Suomessa keskusteltiin opiskelupaikoista.

Tänä vuonna on jaossa yli 50 000 korkeakoulupaikkaa, joten mahdollisuudet jatkaa toisen asteen opinnoista suoraan korkeakouluun ovat hyvät. Opiskelijavalinnoista liikkuu kuitenkin paljon väärää tietoa, mikä on luonut korkeakouluihin hakeville turhia paineita.

– Myyttejä on paljonkin. Yksi yleinen on se, että sisään pääsee vain L:n papereilla. Se ei missään nimessä pidä paikkansa. Meillä on nyt vähän alle 6000 ylioppilasta, jotka ovat kirjoittaneet yhden L:n. Jos meillä on paikkoja luvassa 50 000, niin ei se missään nimessä mene niin, kertoo Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Roosa Pajunen.

"Yhden opiskelupaikan myytti pitäisi murtaa"

Ensikertalaiskiintiöt ovat myös luoneet omat paineensa korkeakouluihin hakeville. Akavan johtavan asiantuntijan Ida Mielityisen mukaan useilla on käsitys, että mitään ei ole enää tehtävissä, mikäli vastaanotettu korkeakoulupaikka ei tunnukaan omalta.

– Meillä on edelleen runsas määrä, jopa puolet opiskelupaikoista niille, joilla on jo tutkinto tai tutkintoon johtava paikka.

– Yhden opiskelupaikan myytti pitäisi murtaa, kommentoi Mielityinen.

Stressiä luo Pajusen mukaan myös yleinen uskomus siitä, että pääsykokeiden perusteella ei enää saa korkeakoulupaikkaa.

– Tämä ei pidä paikkansa. Jatkossakin tullaan pääsykokeilla pääsemään sisään kouluun.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja