Mainos

Väärä panos aiheutti harhalaukauksen

Tykistökoulun Pohjankankaan ampumaharjoituksen harhalaukauksen syyksi on varmistunut väärä, suunniteltua voimakkaampi panostus.

Liikkuva kranaatinheitin


Tutkijalautakunnan tänään luovuttaman väliraportin mukaan yhdestä 130 K 54 -tykillä ammutusta puolisarjapanoskartussista ei oltu poistettu ampumasuunnitelman mukaisesti kahta osa-panospussia, jolloin kranaatti putosi neljä kilometriä yli maalin.

Virheellisen panostuksen teoreettinen iskemäpaikka vastaa kranaatin todellista iskemäpaikkaa Honkajoen Saunakylässä ja tapahtumapaikalta löydetyt sirpaleet ja sytyttimen osa vastaavat ammunnassa käytetyn tykin ampumatarvikkeita.

Majuri Kimmo Tuomen johtama tutkijalautakunnan mukaan suunnittelussa ja ampumakäskyssä, ammunnan valmisteluissa, maalin paikantamisessa ja ampuma-arvojen laskemisessa ja tykin suuntaamisessa ei ole tehty virheitä. Myöskään tykistä ei ole löytynyt teknistä vikaa.

Tapahtumaketju tutkintaan

Tutkijalautakunta tutkii jatkossa tapahtumia, jotka johtivat väärään panostukseen. Sen tehtävänä on lisäksi selvittää onnettomuuden vaikutuksia tykistön varomääräyksiin ja sitä miten ampumaharjoituksia voidaan rakenteellisesti kehittää, jotta vastaavat virheet voidaan välttää.

Pohjankankaalla 28. maaliskuuta järjestetyn ampumaharjoituksen tavoitteena oli opettaa tykistön henkilökuntaan valmistuvia kadetteja ja opistoupseerioppilaita eri tykkimallien käsittelyyn, käyttöön, laukausyhdistelmien muodostamiseen ja ampumiseen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.