Mainos

Vaaliuudistus joutui vakaviin vaikeuksiin

Pitkään valmisteltu eduskuntavaalijärjestelmän uudistus on joutumassa vakaviin vaikeuksiin.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta laski yllättäen hallituksen esittämää valtakunnallista kolmen prosentin äänikynnystä kahteen prosenttiin. Hallituksen esitys hävisi äänin 9-8, kun hallituspuolueista RKP:n edustajat ja kokoomuksen Tuulikki Ukkola äänestivät sitä vastaan.

Kokoomus ja keskusta aikovat kuitenkin vielä muuttaa hallituksen esityksen entiselleen suuressa valiokunnassa. Tällöin äänikynnys palautuisi hallituksen esittämäksi kolmeksi prosentiksi.

Uudistuksen sisältyvä äänikynnys merkitsisi sitä, että puolueen pitäisi saada koko maassa vähintään kaksi prosenttia äänistä, jotta se voisi saada läpi kansanedustajia.

Perustuslakivaliokunnan mietintöön jäi myös harvinainen hallituspuolueen edustajan vastalause. Kokoomuksen Ukkola piti uudistusta järkyttävän monimutkaisena ja pienille ja uusille poliittisille ryhmille epäoikeudenmukaisena.

Vaaliuudistus saattaa kaatua vielä kokonaan, sillä sen kohtalo jää paljolti vaalituloksen ja hallitusneuvottelujen varaan. Uudistus on hyväksyttävä seuraavassa eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistöllä, ja nykyisistä suurista puolueista SDP vastustaa sitä.

(MTV3 - STT)

Katso Raimo Pitkäsen juttu (Seitsemän uutiset 23.2.2011)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.