Mainos

Vaaliuudistus jakaa mielipiteet

Puolueet suhtautuvat vaalijärjestelmän uudistuksiin.

Puolueet suhtautuvat vaihtelevasti vaalijärjestelmän uudistuksiin, joista oikeusministeriö parhaillaan valmistelee ehdotusta. Ehdotus on määrä saada hallituksen käsittelyyn lokakuun alussa.

Kalevan mukaan SDP tyrmää vaaliyhtymävaihtoehdon, kokoomus ei ota tähän vaihtoehtoon kantaa, kun taas vasemmistoliitto, vihreät ja kristillisdemokraatit kannattavat sitä. Myös keskusta näyttää vaaliyhtymille varovaista vihreää valoa, mutta ei löydä pakottavaa tarvetta vaalijärjestelmän muuttamiselle.

Vaaliyhtymällä tarkoitettaisiin kahden vierekkäisen vaalipiirin yhdistelmää. Oikeusministeriössä luonnosteltiin keväällä muistio, jossa yhtenä neljästä vaihtoehdosta oli että Suomeen luotaisiin seitsemän suurvaalipiiriä.

Kokoomuksen mukaan suurvaalipiiri rikkoisi alueiden välisen toiminnallisen yhteyden. Perussuomalaisten mukaan taas suurvaalipiirit ovat ainoa oikea ratkaisu. Vaaliliitoista ollaan myös eri mieltä. SDP ja kokoomus kannattavat vaaliliittojen kieltämistä. Vaaliliittoja kannattaa RKP.

Oikeusministeri Johannes Koskinen (sd.) korosti omassa lausunnossaan, ettei hän ole ajanut seitsemän suurvaalipiirin mallia.

-En pidä sitä toteuttamiskelpoisena, enkä ole esittänyt seitsemän suurvaalipiirin muodostamista Suomeen. En ole myöskään esittänyt vaalipiirien muuttamista keskenään samankokoisiksi, Koskinen ilmoitti.

Oikeusministeriön muistio on ollut lausuntokierroksella puolueissa ja maakuntien liitoissa. Sen neljä vaihtoehtoa ovat vaalipiirirajojen tarkistaminen, koko maan kattava vaaliyhtymämalli, osittainen vaaliyhtymämalli ja suurvaalipiirit. Uudistuksella pyritään parantamiaan vaalien suhteellisuutta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.