Mainos

Vaalitentti: Tämä kysymys hermostutti Antti Rinteen – Stubb pyrskähti nauruun

EK:n vaalitentissä SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne hermostui yhdestä kysymyspatteristosta muita puheenjohtajia enemmän.

Vanhalla Ylioppilastalolla ovat SDP:n Antti Rinne, keskustan Juha Sipilä, perussuomalaisten Timo Soini ja kokoomuksen Alexander Stubb.

Elinkeinoelämän keskusliiton tentissä kysyttiin viidestä eri väittämässä Kyllä tai Ei -vastausta. Ehdotukset olivat: Helpotusta määräaikaisten sopimusten tekemiseen, koeajan pidentäminen, luopuminen työntekijän takaisinottovelvollisuudesta irtisanomistilanteissa tai sitä koskevan ajan lyhentäminen (nykyisin 9 kk), paikallisen sopimisen lisääminen työlainsäädännössä ja muutos 500 päivän ansiosidonnaiseen.

Keskustelua vetävät MTV:n vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila ja EK:n viestintäjohtaja Jouni Kemppainen kysyivät puheenjohtajilta kenelle heistä ehdotukset olisivat sellainen jousto, joka voisi olla seuraavan hallituksen keinovalikoimissa. Aiheesta äänestettiin viittaamalla. 

Ensimmäiseen kohtaan kaikki muut ilmoittivat hyväksyntänsä paitsi Antti Rinne, joka hermostui silmin nähden.

– Te olette laittaneet taululle viisi asiaa, jotka ovat kaikki pois työntekijöiltä ja heikentävät työntekijöiden ehtoja. Eihän tämä ole tasapainoinen konsensus! Vastaus tällaiseen riippuu siitä, mitä on toisella puolella korissa, entinen ay-jyrä totesi.

Tämä sai aikaan naurun pyrskähdyksen Alexander Stubbilta ja toteamuksen ”I rest my case.”. Aikaisemmin oli kiistelty puolueiden yhteistyökyvystä, jolloin oli ollut havaittavissa puolueiden erimielisyyden siitä pystyvätkö puolueet sopimaan yhdessä asioita.

Keskustan Juha Sipilä pyrki tasoittamaan näkökulmaeroja.

– Nämä kaikki viisi asiaa ovat sellaisia, joiden eteen kannattaa tehdä töitä. Kaikki asiat ovat tärkeitä ja ovat siinä korissa. Olen kuitenkin samaa mieltä Antin kanssa siinä, että sieltä puuttuu jotakin.

Seuraava ehdotus koeajan pidentämisestä kävi Sipilälle, Stubbille ja Soinille käytännössä ja periaatteessa. Rinne oli jälleen eri mieltä. Kolmannessa kohdassa, luopuminen työntekijän takaisinottovelvollisuudesta irtisanomistilanteissa tai sitä koskevan ajan lyhentäminen (nykyisin 9 kk), ainoastaan Alexander Stubb nosti kätensä ylös.

– Kyllä näissä pitäisi olla sellaista maalaisjärkeä näiden tilanteiden soveltamisessa, Sipilä kommentoi.

– Ei kaikkea voi repiä työmiehen selkänahasta. Hän on kuitenkin usein tehnyt parhaansa ja tuotannollisista ja taloudellisista syistä joutunut irtisanotuksi. Niin kyllähän se on silloin reilupeli, kun firma lähtee eteenpäin, niin nämä tyypit, jotka ovat satsanneet sinne, että heille tarjotaan sitä hommaa, Soini taas lausui.

– Minun tulokulma on se, että yritys ja yrityksen työntekijä tietää paremmin yrityksen tilanteen kuin me. Eikö olisi fiksumpaa, että nämä osapuolet sopivat. Eikö olisi fiksumpaa, että he sopivat työajasta ja palkasta. Jos se ei onnistu, niin sitten työehtosopimuksen mukaan, Stubb taas perusteli kantaansa. 

Viimeisen ehdotuksen kohdalla kaikki puheenjohtajat kallistuivat Rinteen kannalle siinä, että kaikesta pitää voida keskustella.

– Kun ne esitetään näin, että sano kyllä tai ei, niin tämä on absurdi keskustelu, Rinne puhisi.

Muut myöntelivät Rinnettä.

– Minun on annettava krediittiä Antille, koska hän tosiaan sanoi, että näistä kaikista voi keskustella, Stubb taas sitten sanoi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.