Mainos

Vaalitarkkailijat: Äänestäminen sujunut rauhallisesti Ukrainassa

Äänestäminen Ukrainan parlamenttivaaleissa on edennyt rauhallisesti ja ilman merkkejä minkäänlaisista väärinkäytöksistä, kertoo STT:n haastattelema vaalitarkkailija.  

Suomessa asuva politiikan tutkija Arseni Svynarenko toimii Odessassa Etelä-Ukrainassa paikallisen sanomalehden vaalitarkkailijana.

Svynarenkon mukaan tunnelma äänestyspaikoilla on ollut jopa unelias, kun äänestämässä on toistaiseksi käyty varsin verkkaisesti.  

– Äänestäjien keski-ikä on ollut selvästi yli 50 vuotta. Liikkeellä on ollut etenkin eläkeläisiä, mutta erittäin vähän nuoria, Svynarenko sanoi STT:lle alkuiltapäivällä.  

– Nuoret ovat ehkä vasta heräilemässä ja tulevat äänestämään vasta myöhemmin päivällä.  

Kiovassa Etyjin vaalitarkkailijana työskentelevän kansanedustaja Ismo Soukolan (ps.) mukaan myöskään pääkaupungissa äänestäjiä ei ole ollut ruuhkaksi asti.  

– Täällä on hyvin rauhallinen tunnelma, ja järjestelyt äänestyspaikoissa ovat toimineet sääntöjen mukaan, Soukola kertoi puhelimitse illansuussa.  

Laskentatuloksia vasta huomenna  

Svynarenko arvioi, että parlamenttivaalien äänestysprosentti jää noin 45–50 prosenttiin eli selvästi toukokuun presidentinvaalien alle.  
Sää on Svynarenkon mukaan ollut ainakin Odessassa kaunis, joten sen ei pitäisi heikentää äänestysintoa.  

Jos nuoret pysyvät pois uurnilta, siitä hyötyvät Svynarenkon mukaan ennen muuta helmikuussa syrjäytettyä ex-presidenttiä Viktor Janukovitshia lähellä olevat puolueet.  

Svynarenko ei usko kommunistien pääsevän parlamenttiin, vaikka nuorten äänestysaktiivisuus jäisikin alhaiseksi.  

Äänestyspaikat sulkeutuvat iltakahdeksalta Suomen aikaa, minkä jälkeen alkaa ääntenlasku. Svynarenkon mukaan ensimmäiset suuntaa-antavat vaalitulokset ovat selvillä vasta huomenna illalla, jolloin äänistä on laskettu ehkä noin 60–70 prosenttia.  

Lopullista äänestystulosta saadaan Svynarenkon mukaan odottaa keskiviikkoon.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.