Mainos

Vaalit ratkeavat Uudellamaalla

Kaikki puolueet tavoittelevat lisäpaikkoja, joten vaalitaistelu on kovaa. Jotta kaikki saisivat tavoitteensa läpi, Uudenmaan vaalipiiriin pitäisi perustaa tusinan verran paikkoja lisää.

Puolueet ovat pitäneet Uudenmaan vaalipiiriä erityisen tärkeänä eduskuntavaalien voittamiseksi. Kristillisdemokraatit aikovat ottaa takaisin vuonna 2003 menettämänsä paikan ja ottaa vielä toisenkin. Viime kerralla äänimäärä olisi riittänyt 1,6 edustajaan, mutta vaaliliitto perussuomalaisten kanssa vei äänet Timo Soinille.

Soinin uskotaan pitävän paikkansa, mutta kristillisdemokraatit joutuvat taistelemaan omistaan tosissaan. Vaikka ehdokkaina on muiden muassa puoluesihteeri Annika Kokko, sairaanhoitajien palkankorotuksia vaatinut Tarja Tallqvist ja muutama kokenut poliitikko, menestys ei ole lainkaan varmaa.

Vaalitaistelu on kovaa, sillä kaikki puolueet kuvittelevat saavansa lisäpaikkoja. Uusimaa saa yhden uuden kansanedustajan, mutta jakajia on liikaa. Isot puolueet hakevat kahta tai kolmea paikkaa. Jos kaikki saisivat tavoitteensa läpi, vaalipiiriin pitäisi perustaa paikkoja tusinan verran lisää.

Presidenttiehdokkaitakin on ehdolla neljä: pääministeri Matti Vanhanen, Sauli Niinistö, Heidi Hautala sekä Soini.

Tuloksen ennustaminen on vaikeaa, sillä eduskunnasta luopuvia on paljon. Vasemmistoliiton Suvi-Anne Siimekseltä jää jaettavaksi yli 17 000 ääntä. Lisäksi SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma ja RKP:n Astrid Thors siirtyvät Helsinkiin. Leena Harkimo palaa Helsingistä Uudellemaalle.

Siimeksen äänestäjiä kerää Satakunnasta muuttanut Katja Syvärinen ja ehkä vasemmistoliitosta demareihin siirtynyt SAK:n apulaisjohtaja Matti Viialainen.

Siimes on tosin itse testamentannut perheensä ääniä SDP:n puoluesihteeri Maarit Feldt-Rannalle sekä Maria Guzenina-Richardsonille. Vasemmistoliiton ääniä pelastaa Claes Andersson.

Tarjolla urheilua ja kulttuuria

Keskustan ääniharavat ovat Vanhanen ja kulttuuriministeri Tanja Saarela. Saarela sai viime vaaleissa lähes 20 000 ääntä, eikä pääministerinkään noin 7000 äänen saaliin odoteta hupenevan.

Keskustan uusia yrittäjiä ovat muun muassa Alpo Rusi ja puoluesihteeriksi pyrkinyt Vanhasen talouspoliittinen avustaja Mikko Alkio.

Kokoomuksessa istuvien kansanedustajien joukossa valtakunnallisesti kuuluisimpia lienevät yli 10 000 ääntä viimeksi saaneet Marjo Matikainen-Kallström, Martin Saarikangas sekä puolta pienemmällä kannatuksella Lasse Virén.

Julkkisten sarjassa kisailevat muiden muassa Tommy Taberman , Jari Isometsä ja Markku Uusipaavalniemi.

Vihreiden neljästä nykyisestä edustajasta yli 12 000 ääntä saanut Ulla Anttila luopuu. Julkisuudesta tuttuja seuraajia saattavat olla Marko Björs, sarjakuvapiirtäjä Kaisa Leka sekä Terho Pursiainen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.