Vaalit eivät sytytä Israelissa

Jerusalem ei huku vaalimainoksiin eikä lentolehtisiin. Israel käy ensi tiistaina vaaliuurnille innottomana.

Yleinen epäluottamus politikkoihin, korruptioskandaalit, loputtomalta näyttävä konflikti palestiinalaisten kanssa, heikenevä talous; tässä osa syistä siihen, miksi nukkuvien määrä saattaa nousta jopa 40 prosenttiin äänestysikäisistä.

Ja niistä jotka äänestävät, lähes kolmasosa on epävarma puolueestaan. Poliitikoille tämä tietää ankaraa kamppailua loppuun asti.

Mielipidemittauksissa suosituin puolue on 1990-luvulla pääministerinä olleen Benjamin Netanjahun oikeistolainen Likud. Sen arvioidaan saavan 120-paikkaiseen parlamenttiin 25-27 paikkaa.

Nykyinen pääministeripuolue, ulkoministeri Tzipi Livnin johtama keskustaoikeistolainen Kadima, saisi 22-23 paikkaa. Kadiman nykyinen paikkamäärä on 29, Likudin 12.

Livnile on antanut lisäpuhtia Kadiman nousu mielipidemittauksissa lähemmäksi Netanjahua ja Likudia.

Äärioikeisto haastaa rajusti - vasemmisto tuuliajolla

Potentiaaliset Likudin kannattajat eivät kuitenkaan ole siirtyneet Kadiman tueksi. Israelin politiikkaan on viime vuosina tullut rytinällä Avigdor Liebermanin johtama ääriokeistolainen puolue Yisrael Beitenu, Kotimme Israel. Sen ennustetaan saavan 18-19 kansanedustajaa ja nousevan kuninkaantekijäksi.

Moldovassa syntyneen Liebermanin, 50, äänestäjät ovat entisestä Neuvostoliitosta tulleita juutalaisia, joita yleisesti kutsutaan "venäläisiksi". Heitä on Israelissa noin miljoona. Kolme vuosikymmentä sitten Israeliin tullut Lieberman vetoaa myös muissa ryhmissä.

Erittäin rajuista mielipiteistään tunnettu Lieberman houkuttelee äänestäjiä myös muun muassa kovan linjan maallistuneemmista siirtokuntalaisista.

Lieberman - kuten ei myöskään suuri osa Neuostoliitosta tulleista - ole erityisen uskonnollinen henkilö. Liebermanin vetovoima perustuu verbaalisiin hyökkäyksiin Israelin palestiinalaisia vastaan.

Hän on esimerkiksi sanonut, että Israelin 1.2 miljoonan arabiväestö edustaa maan sisäistä terrorismia, joka on vaarallisempaa kuin ulkoinen terrorismi.

Lieberman esittää, että palestiinalaisten olisi vannottava uskollisuudenvala juutalaisvaltiolle ja palveltava asevoimissa tai muussa vaihtoehtoisessa toiminnassa, mikäli he haluavat säilyttää kansalaisuutensa. Hän on myös ehdottanut, että Israelin arabiosat liitettäisiin tulevaan Palestiinan valtioon, ja että nyt Läsirannalla olevat suuret siirtokunnat sekä Itä-Jerusalem jäisivät osaksi Israelia.

Toisaalta Lieberman on myös tokaissut, että Palestiinan valtio olisi radikaali-islamistien yritys tuhota Israel.

Jerusalemin Heprealaisen yliopiston politiikan tutkimuksen professorin Itzhak Brudnyn mukaan Lieberman toi Neuvostoliitosta mukanaan tavan ajatella vallasta.

- Hän uskoo demokratiamalliin, joka on hyvin lähellä (Venäjän entistä presidenttiä Vladimir) Putinia. Hän haluaa hyvin vahvan presidentin, ja leikata parlamentin valtaa sekä kansalaisoikeuksia, Brudny sanoi äskettäin Financial Times -lehdelle.

Liebermanin mielipiteet ovat herättäneet syytöksiä rasismista. Hän kuitenkin kuittaa ne mustamaalauksena, samoin kuin epäilyt hänen syyllistymisestään korruptioon, tai tutkimukset hänen tyttärensä ja usean avustajansa sotkeutumisesta petokseen.

- Jos en erehdy, nämä ovat kaikkein oikeistolaisimat vaalit maan historiassa, suuren päivälehden Yedioth Ahronothin kolumnisti Nahum Barnea kirjoitti äskettäin uutistoimisto Reuterin mukaan.

Missä on Israelin alkuvuosikymmenien jättiläinen, David Ben-Gurionin, Golda Meirin ja Jitzhak Rabinin Työväenpuolue?

Se on ennusteissa jäämässä historiallisesti neljänneksi, 14-17 paikalla. Israel muuttunut rajusti itsenäisyytensä aikana 60 vuodessa, ja maan vasemmisto on täysin tuuliajolla.

Lue myös:

    Uusimmat