Vaalit 2015: Mikä yhdistää Putinia, Talvivaaraa ja Setaa?

Kysyimme kansanedustajaehdokkailta, keneltä he eivät ottaisi vastaan vaalitukea. Henkilöistä epämieluisten tukijoiden joukkoon nousivat Björn Wahlroos, Arto Merisalo ja Vladimir Putin. Myös muun muassa Talvivaara, MC Bandidos sekä Seta nimettiin tahoiksi, joilta osa ehdokkaista ei vaalirahaa huolisi. Vihreiden ja vasemmistoliiton ehdokkaat karsastavat yritystukijoita.

MTV Uutiset kysyi ehdokkailta, keneltä he eivät huolisi vaalitukea. Muutama vastaus oli yleinen kaikissa puolueissa. Taloudellista tukea ei huolittaisi tahoilta, joiden edustamat arvot ovat ehdokkaan omien arvojen kanssa vastakkaiset. Eduskuntavaaliehdokkaat eivät halua taloudellista tukea rikollisilta, tuntemattomilta tai ulkomaalaisilta tahoilta. He haluavat noudattaa vaalirahoituslakia. Sellaiset tukijat, jotka vaatisivat taloudelliselle tuelleen vastapalvelusta, eivät myöskään ehdokkaita kiinnosta.

Nämä mainittiin nimillä

Kun MTV kysyi, keneltä ehdokkaat eivät ottaisi vaalitukea, nämä tahot mainittiin nimillä.

Panimoliitto, Greenpeace, Björn Wahlroos, Suomen Sisu, Vladimir Putin, Hamas, ISIS, Kehittyvien Maakuntien Suomi, Elinkeinoelämän Keskusliitto, United Brotherhood, MTV, Nestlé, Shell, McDonalds, Fennovoima, Talvivaara, Vapo, Talvivaara, Rosatom, Gazprom, Kari Häkämies, Nuorisosäätiö, Arto Merisalo, Kokoomus, Libera, Warren Buffet, Kärkkäinen, MC Bandidos, Cannonball, Hells Angels, Seta.

Vihreille vastenmielisten yritysten lista on pitkä

Vasemmistoliiton ja vihreiden ehdokkaat karsastavat vaalitukijoina monenlaisia yrittäjiä. Epämieluisiksi yritystukijoiksi vihreät ehdokkaat nimesivät Talvivaaran, Rosatomin, Gazpromin, Fennovoiman, Vapon, Nestlén, Shellin ja McDonaldsin. Epämieluisina aloina eri vihreiden ehdokkaat mainitsevat ase- ja tupakkateollisuuden, lääketeollisuuden, ihmiskaupan, ydinvoimateollisuuden, alkoholiteollisuuden, rakennusliikkeet, energiayhtiöt, metsätalousyhtiöt, öljy-yhtiöt, turkistuottajat, maitotilat ja eläinten tehotuottajat. Lisäksi vastauksissa mainitaan veroja kiertävät, ihmiskauppaa harjoittavat, geenimanipulaatiota tukevat, fossiilisia polttoaineita lobbaavat, luontoa vahingoittavat ja ilmastoskeptiset tahot.

Myös vasemmistoliiton ehdokkaat nimeävät runsaasti liike-elämän tahoja, joilta he eivät vastaanottaisi vaalitukea. Sellaisia ovat aseteollisuus, ydin- ja fossiilienergiateollisuus, turkistuottajat, väkivaltaviihdeteollisuus, veroja välttelevät yritykset, pankit ja ulkomaiset rahapeliyhtiöt.

Näiltä vaalirahoituslaki kieltää ottamasta tukea:

-tuntematon taho

-muu ulkomainen kuin yksityishenkilö tai ehdokkaan aatesuuntaa edustava ulkomainen yhteisö tai säätiö

-valtio, kunnat, kuntayhtymät, valtion tai kunnan liikelaitos, julkisoikeudellinen yhdistys, laitos tai säätiö, kirjanpitolain tarkoittamalla tavalla valtion tai kunnan määräysvallassa oleva yhtiö

Ei ISIS:in tai imaamien rahaa

Kokoomuksen ehdokkaat eivät luettele valtavasti yrityksiä, joilta eivät ottaisi vastaan tukia. Kokoomuslaiset mainitsevat epämieluisina tukijoina rakennusliikkeet, ammattiyhdistysliikkeen sekä tupakka- ja panimoteollisuuden.

Keskustan ehdokkaat eivät hekään nimeä monia tahoja, vaan kertovat yleisesti haluavansa tietää tukijatahot. Moni myös mainitsee, ettei keskustalaiselle ehdokkaalle ole tultu tyrkyttämään tukea. Mikko Alatalo kuitenkin kertoo tarkasti, keneltä ei ottaisi vastaan vaalitukea:

-Venäjä, USA, rikolliset, en myöskään Björn Wahlroosilta. En halua on olla minkään etupiirin renki, en korporaatioiden enkä suurpääoman. En halua, että köyhä kansa maksaa viulut tasaveroina, kun rikkaat lähtevät merten taa veroja pakoon. Haluan olla itsenäinen kansanedustaja.

Perussuomalaisista useampi kuin yksi ehdokas mainitsi epämieluisana tukijana tuulivoimayhtiöt ja ISIS-järjestön. Jälkimmäiseltä ei ottaisi tukea myöskään kansanedustaja Teuvo Hakkarainen, joka luetteli epämieluisiksi tukijoiksi seuraavat:

-Hamas, ISIS ja sen kaltaiset organisaatiot. En myöskään ottaisi rahaa imaameilta enkä muilta islamilaisilta tahoilta. Tulevaisuus näyttää, että kusessa ollaan ja pahemman kerran, vastasi Hakkarainen.

Yksi perussuomalaisten miesehdokas mainitsi, ettei ottaisi tukea suomenruotsalaisilta säätiöiltä tai muilta ”kielipoliittisesti korruptoituneilta tahoilta”. Myöskään Vihreiden ehdokas Markus Drake ei huolisi tukea ruotsinkielisiltä säätiöiltä.

-En hakenut tukea heiltä vaikka tiesin, että he suurella todennäköisyydellä tukevat kaikkia ruotsinkielisiä ehdokkaita. En näe, että säätiövallalla olisi myönteistä vaikutusta suomenruotsalaisuuteen, Drake perustelee.

Ei turkisrahoja, ei rahaa irstailta miehiltä

SDP:n ehdokkaista useampi kuin yksi mainitsi epämieluisina tukijoina muiden muassa rasistit ja Elinkeinoelämän keskusliiton. Yksi ehdokas kertoo kieltäytyneensä tuesta, jota hänelle tarjosi terveydenhuoltoalan yritys. Toinen SDP:n ehdokas kertoo harkitsevansa tukia tarkkaan.

-En ottanut esimerkiksi turkistarhaajilta, vaikka äänestinkin turkistarhauksen puolesta ja juuri siksi en ottanut vaalirahoitusta vastaan, ettei tule edes tahattomasti mitään epäilyjä, hän vastaa.

Vasemmiston Armi Lindell kertoo kieltäytyvän yhdenlaisesta tukijaryhmästä.

-Irstaat miehet, jotka kuvittelevat ehdokkaiden kirjaimellisesti myyvän itseään saadakseen kampanjarahaa.

Kristillisdemokraatit sulkivat pois lähinnä arvojensa vastaiset tukijat.

Lue myös:

    Uusimmat