Mainos

Vaalisotku kiristää tilannetta Zimbabwessa

Zimbabwen presidentinvaalin tuloksesta ei edelleenkään ole varmuutta. Oikeus torjui illalla vetoomuksen tuloksen välittömästä julkistamisesta. Vetoomuksen esitti MDC-oppositiopuolue.

Myöhemmin MDC kertoi vaativansa uutta ääntenlaskua myös johtavan Zanu-PF -puolueen parlamenttivaaleissa voittamista 60 paikasta.

Samalla oppositio julisti ryhtyvänsä yleislakkoon tiistaina. Poliiseja ja armeijan joukkoja määrättiin hälytysvalmiuteen siltä varalta, että lakkoilu äityy mellakoiksi.

MDC:n johtaja Morgan Tsvangirai pitää itseään vaalivoittajana. Näin hän olisi päättänyt Robert Mugaben 28 vuotta kestäneen valtakauden. Tsvangirai sanoi, ettei missään nimessä suostu mahdolliseen vaalin toiseen kierrokseen.

Zimbabwen keskusvaalilautakunta on laskenut vaalien tulosta poikkeuksellisen pitkään. Syytä ei ole kerrottu. Vaalit pidettiin 29. maaliskuuta.

Mugaben edustajat syyttivät maanantaina oppositiota vaalivirkailijoiden painostamisesta, jotta nämä antaisivat julkisuuteen väärän vaalituloksen.

Levottomuuksia pelätään

Oppositio väittää, että Mugabe valmistelee voimatoimia juntatakseen vaalien tuloksen haluamakseen. Tsvangirai on varoittanut laajoista levottomuuksista, ja pyytänyt muita Afrikan valtioita puuttumaan asiaan.

Viikonloppuna Lusakassa kokoontuneet eteläisen Afrikan maiden johtajat vaativat vaalituloksen välitöntä julkistamista. Mugabe ei osallistunut kokoukseen.

Zimbabwe kärsii vakavista poliittisista ja taloudellisista vaikeuksista. Arviolta neljännes kansasta on paennut maasta.

Työttömyys on 80 prosentissa ja inflaatio laukkaa tähtitieteellisissä luvuissa, yli 100 000 prosentissa. Zimbabwessa on myös kärsitty ajoittain vakavasta elintarvikkeiden ja polttoaineen puutteesta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.