Mainos

Vaaliskandaali ravistelee Virossa: Nuorilta on ostettu ääniä, koulusta autokuljetuksia äänestyspaikoille

Narvalaisille nuorille on tarjottu rahaa kunnallisvaalien äänistä, sanoo Tarton yliopiston Narvan yksikön johtaja.

Ukrainassakin vaalitarkkailijana ollut Kristina Kallas kirjoittaa Facebookissa, että oppilaita on rahan maksamisen lisäksi viety autoilla äänestämään erään koulun johtajaa.


Käännös Facebook-päivityksen tekstistä:

Õpetajad veavad autodega (et ei paistaks liiga silma) õpilasi valimisjaokskondadesse. Valimisjaoskonna juht peab häält tõstma, et valijad ei pildistaks oma hääletussedeleid. Tõendatud õige numbri kirjapanemise eest saab 10€. 

Opettajat vievät autoilla (että ei olisi liian silmiinpistävää) oppilaita äänestyspaikoille. Äänestyspaikan valvojan on huudettava, että äänestäjät eivät valokuvaisi äänestyslippuja. Todistettavasti lippuun kirjoitetusta, halutusta, numerosta saa 10e.

Kallas kertoo Viron yleisradioyhtio ERR:n haastattelussa, että hän ei itse ole ollut todistamassa tapahtumia. Hän on kuullut niistä paikallisilta ihmisiltä ja median edustajilta. 

– En syytä ketään konkreettisesti. Väitän, että Narvassa on paljon vaalikamppailuun liittyvää epäeettistä käytöstä.

Laajempikin ongelma?

Pitkin syksyä virolaismediassa ja varsinkin sosiaalisessa mediassa on pohdittu vaalikamppailuun liittyviä äänestysepäselvyyksiä Narvassa. Esimerkiksi sitä, vaikutetaanko yritysten johtajistoissa työntekijöiden äänestyskäyttäytymiseen ja tapahtuuko monissakin kouluissa nuorten äänestysmanipulointia.

Postimees-lehti on julkaissut nimettömänä pysyttelevän koululaisen vanhemman haastattelun, jossa tämä kertoo, kuinka nuoria vietiin autoilla äänestämään koulun johtajaa.

2:00

Alun perin ERR:n radiouutisille puhunut vanhempi kertoo lapsensa sanoneen, että oppilaita koottiin kahden viikon aikana koulun käytävään ja tarjottiin mahdollisuutta äänestää johtajaa. 

– Lapset jaettiin ryhmiin ja vietiin autoilla asuinpaikan mukaan äänestyspaikoille. Nuoria vietiin äänestämään koko päivän ja he antoivat äänensä koulun johtajalle, eräs vanhempi kertoo.

Narvan Täiskasvanute kooli (Täysi-ikäisten koulun) johtaja Jelena Kavrus kiistää ERR:n haastattelussa oppilaidensa manipuloinnin. Hän sanoo olevansa toki ehdolla, mutta kertoo kuulleensa manipuloinnista nyt ensimmäistä kertaa.

Tarton yliopiston Narvan osaston johtaja Kallas sanoo sosiaalisessa mediassa, että Narvassa kukaan ei uskalla puhua vaalikikkailusta omalla nimellään. Hän arvelee Facebookissa, että ihmiset pelkäävät työpaikkojensa ja lastensa koulumenestyksen puolesta.

Kallas myös kertoo, että hänellä on koulun lähettämä sähköposti, jossa pyydetään äänestämään koulun johtajaa.

Kallas vertaa tapahtumia Ukrainaan, jossa ihmisiä vietiin käsikynkässä äänestämään tiettyä henkilöä. Hän myös toivoo, että joku rohkenisi puhua asioista, ettei se jäisi pelkästään vaietuksi salaisuudeksi ja kuulopuheiden varaan.

Virossa 16-vuotiaalla on äänioikeus kunnallisvaaleissa nyt ensimmäistä kertaa. Kunnallisvaalien virallinen äänestyspäivä on ensi sunnuntai. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.