Vaalirahoituslakia halutaan korjata vielä eduskunnassa

Vaalirahoituksen julkisuuden lisääminen hallituksen ehdottamalla tavalla ei tyydytä likikään kaikkia kansanedustajia. Lakiesityksen lähetekeskustelussa tänään epäiltiin, saadaanko tällä tavalla paljonkaan uutta tietoa ehdokkaiden taustavoimista. Eduskunnassa on halua alentaa markkamääriä, joita suuremmat avustukset vaaleissa valittujen tulee julkistaa. Arvostelua herätti myös se, että kieltäytyminen tietojen antamisesta ei johda minkäänlaisiin rangaistuksiin. Myös lain kiertämisen epäiltiin käyvän helposti.

Velvollisuus ilmoittaa avustuksista koskisi kaikkia eduskunta-, kunnallis- ja EU-vaaleissa valittuja sekä heidän varaedustajiaan. Presidentinvaaleissa ilmoituksen tekisivät kaikki ehdokkaita asettaneet puolueet tai ryhmät. Julkisiksi tulisivat kampanjan kokonaiskulut ja se, paljonko rahaa on tullut yrityksiltä, yhteisöiltä ja yksityisiltä. Tuen antajan pitäisi kertoa, jos tuki kunnallis- tai eduskuntavaaleissa on vähintään 10000 markkaa. Presidentin- ja EU-vaaleissa raja on 20000 markkaa.

Kirsi Piha sanoi, ettei tällaisilla summilla voida puhua merkittävästä julkisuuden lisäämisestä. Pihan mielestä rajan pitäisi olla korkeintaan 5000 markkaa ja kaikissa vaaleissa sama. Matti Vähänäkki piti oikeana, että kaikki rahassa tai muuten saatu avustus kirjataan, keneltä tullut ja kuinka paljon.
-Muuten tämä on aika lailla tyhjän kanssa, hän arveli. Rajojen harkitsemista vielä kannatti myös Irina Krohn. Hän muistutti, että tämän hetken todellisuudesta ei ole tietoa. Kun viime eduskuntavaalien ehdokkailta kysyttiin suurinta yksittäistä tukisummaa, vain reilu viidennes vastaajista kertoi sen. Eräät epäilivät, että ehdokkaiden saama tuki voi vähentyä, kun lahjoittajat pelkäävät asian tulemista julkisuuteen.

Kunnallisvaaleissa raja alemmaksi

Oikeusministeri Johannes Koskinen piti mahdollisena, että ilmoitettavan tuen raja olisi kunnallisvaaleissa alhaisempi kuin nyt ehdotettu 10000 markkaa. Koskinen puhui lämpimästi sen puolesta, että puoluetukeen lisättäisiin kaikkina vaalivuosina erityinen tiedotusmääräraha. Tällainen on ollut käytössä kahtena EU-vaalivuonna, ja vaalirahoituskomitea ehdotti käytännön laajentamista koskemaan myös muita vaalivuosia. -Yhtäläisiä ylimääräisiä tehtäviä sisältyy muihinkin vaalivuosiin. Siinä mielessä ehdotus on sangen perusteltu, Koskinen sanoi.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat