Mainos

Vaalirahoitus julkiseksi seuraavissa presidentinvaaleissa

Vaalirahoituksen julkisuudesta tulee totta jo seuraavissa presidentinvaaleissa. Vuoden 2000 presidenttiehdokkaat ja heidän taustayhteisönsä joutuvat tekemään tilityksen vaalityöhönsä saamistaan avustuksista.

Avoimesta vaalirahoituksesta on väännetty kättä jo vuosikausia. Hankkeesta on vihdoin tulossa totta. Eduskunnan perustustuslakivaliokunta saa keskiviikkona valmiiksi mietintönsä uudesta vaalilaista. Mietintöön valiokunta on sorvannut ponnen, jonka mukaan vaalirahoituksen on oltava julkista jo vuoden 2000 presidentinvaaleissa.

Hallituskin on jo tahollaan pohtinut asiaa. Oikeusministeri Jussi Järventaus aikoo asettaa vaalirahoituskomitean tutkimaan rahoituksen julkistamista. Julkistaminen selventää monta ongelmaa ja paljastanee mahdolliset ehdokkaiden sidonnaisuudet.

Esimerkiksi SDP jätti poliisille Neloskanavan Neljäs valtakunta -ohjelmaa koskevan selvityspyynnön, kun ohjelma väitti Ahtisaaren myöntäneen Indonesiaan kunniamerkkejä vastineeksi suomalaiselta metsäteollisuudelta saamastaan vaalituesta. Kohuväitettä ei ehkä tarvitsisi tutkia, jos kaikki Ahtisaaren kampanjaa tukeneet olisi markkamäärineen virallisesti listoilla.

Myös ongelmia tulee - varsinkin, kun avoimuus laajenee kaikkiin vaaleihin. Eniten julkisuus hetkauttanee yksittäistä kansanenedustajaehdokasta, jonka tukijat eivät välttämättä halua nimeään julkisuuteen.
(MTV3/Timo Haapala)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.