Vaalirahoitus entistä rehdimpää

Vaalirahakohu on jättänyt jälkensä suomalaisten vaalien rahoitukseen. Näin sanoo vaalirahoituksesta tänään tutkimuksen julkaissut valtiotieteiden tohtori Tomi Venho.

Viime vuoden eduskuntavaaleissa ehdolla olleet ovat täyttäneet vaalirahailmoituksensa varsin huolella verrattuna aiempiin vaaleihin. Vaalirahoitus on siis nykyään selvästi läpinäkyvämpää kuin vielä vuosituhannen vaihteessa, arvioi vaalirahoituksesta "En tiedä - en muista - en kommentoi" -nimisen tutkimuksen tehnyt Venho.

-Median rooli on ollut aivan keskeinen. Median luoma paine aiheutti ensinnäkin sen, että poliitikot avasivat rahoituksensa. Medialla oli oleellinen ja keskeinen rooli myös siinä, että tämä lainsäädäntö on saatu kehitettyä, kertoo Venho.

Ehdokkaiden kampanjarahoituksen rakenne on muuttunut vaalirahakohun jälkeen. Ehdokkaiden oman rahan ja yksityisten lahjoitusten määrä on noussut, kun taas yritysrahoituksen määrä on laskenut.

Tosin valituksi tulleilla ehdokkailla yritysrahan määrä koko vaalibudjetista oli suurempi kuin kaikilla ehdokkailla keskimäärin. Tutkija korostaa, ettei suurikaan budjetti takaa eduskuntapaikkaa.

- Rahalla on huomattava merkitys vaalikampanjassa, mutta se ei ratkaise kaikkea. Voi tulla valituksi monella muullakin ominaisuudella kuin hankitulla rahalla, Venho muistuttaa

Näitä muita ominaisuuksia ovat esimerkiksi vakiintunut asema politiikassa, entuudestaan tuttu nimi tai yksittäisiin vaaleihin liittyvä ilmiö kuten viime eduskuntavaalien jytky.

Vaikka vaalikampanjoiden rahoitus on nykyään selvästi läpinäkyvämpää kuin kymmenisen vuotta sitten, niin äänestäjän ei ole varaa luottaa sokeasti järjestelmään.

-Jos haluaa kiertää se onnistuu koska tahansa. Kysymys on yksittäisillä ehdokkailla moraalista ja koko järjestelmän kannalta kysymys on poliittisesta kulttuurista ja sen tasosta, toteaa Venho.

Selvitys kertoo, että viime vaaleissa keskimääräinen kampanjabudjetti oli 11 000 euroa. Eduskuntaan päässeiden budjetit olivat kuitenkin huomattavasti suuremmat eli noin 35 000.

Läpi menneistä ehdokkaista kokoomuslaiset, keskustalaiset ja rkp:n ehdokkaat maksoivat pääsystään kansanedustajaksi 40 000-50 000 euroa.

Hieman vähemmän maksoivat demarit, kristilliset ja vihreät. Ne, jotka pääsivät näistä puolueista läpi käyttivät rahaa noin 30 000 euroa.Kaikkein vähiten rahaa läpimenneistä käyttivät vasemmistoliiton ja perussuomalaisten ehdokkaat.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat