Mainos

Vaalirahavilpin myöntänyt Kalli toivoo lainmuutosta

Vaalirahoituslakia rikkonut Timo Kalli (kesk.) kannattaa vaalirahoituslain rikkomisen tekemistä rangaistavaksi. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja sanoo pitävänsä nykylakia ongelmallisena ja olevansa valmis tukemaan lain muuttamista.

- Toivon, että oikeusministeriö ja ministeri mahdollisimman nopeasti reagoivat.

Kalli myönsi viime viikolla Ylen A-studiossa jättäneensä ilmoittamatta oikeusministeriölle eduskuntavaalikampanjansa suurimman rahoittajan nimen, vaikka laki olisi sitä edellyttänyt. Hän sanoi menetelleensä näin, koska lain rikkomisesta ei seuraa mitään rangaistusta.

Menettelyä ovat arvostelleet kovin sanoin varsinkin vihreät, jotka ovat pitäneet käsittämättömänä, että johtavassa asemassa olevalta kansanedustajalta tulee tällaista viestiä lain kunnioituksesta.

Kalli ei halunnut tänään kommentoida oman menettelynsä sopivuutta eikä sitä, millaiset seuraukset vaalirahoituslain rikkomisesta hänen mielestään pitäisi säätää. Hän sanoi, ettei halua antaa ohjeita, koska on asiassa itse tikun nokassa.

- Haluan vain toivoa, että tämänkaltaista keskustelua ei enää tulevaisuudessa tarvitse käydä.

Lahjoituksen suuruinen sakko

Vihreiden puoluesihteeri Panu Laturi ehti jo eilen hahmotella blogissaan, millainen voisi olla sopiva rangaistus vaalirahoituslain rikkomisesta. Laturin mielestä kyseeseen voisi tulla esimerkiksi kampanjaan lahjoituksena saadun summan suuruinen sakko sekä lahjoittajalle että lahjoituksen saaneelle kansanedustajalle.

Vaalilainsäädännöstä vastaava oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) oli tänään virkamatkalla Romaniassa eikä avustajansa mukaan ehtinyt antaa medialle lausuntoja asiasta.

Kahdeksan vuotta vanhaa vaalirahoituslakia on arvosteltu koko ajan löperyydestä. Tukiyhdistysten suojissa ja sanktioinnin puutteessa on voitu kiertää säännöstä, jonka mukaan yli 1700 suuruisten summien lahjoittaja on mainittava.

Vaatimukset avoimuuden lisäämisestä eivät ole kuitenkaan menneet perille, koska poliitikot ovat asiassa pukkeina kaalimaalla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.