Vaalirahaa herui puolueille myös valtionyhtiö Patriasta

Puolueille on kilahtanut vaalirahaa myös valtionyhtiö Patriasta. Patria kertoi STT:n selvityksessä antaneensa viime eduskuntavaalien yhteydessä puolueille 16 000 euroa. Rahoitusasiantuntijan mielestä se, että puolueet saavat rahaa valtionyhtiöltä, on demokratian kannalta hyvin arveluttavaa.

Kokoomus sai puolustusteollisuuskonsernin vuonna 2007 jaetusta tukipotista 6000 euroa. Valtion 73-prosenttisesti omistaman konsernin omistajaohjauksesta vastaa nykyään asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.).

-En ole ollut tietoinen, että Patria on tukenut kokoomusta, Vapaavuori sanoo.

Vapaavuoren mukaan ei ole mahdollista, että valtionyhtiötä johtava olisi ministeri sellaisessa asemassa, että pystyisi myöntämään tukirahoja omalle puolueelleen.

-Minun on hyvin vaikea mielessänikään konstruoida semmoista mallia että näin olisi, Vapaavuori sanoo.

Hänen mielestään tukisummien antamisesta päättää yhtiön operatiivinen johto tai hallitus eikä ministeri.

-Jos näin olisi, niin ministeri käyttäisi asemaansa selkeästi väärin.

Lisäksi Vapaavuori muistuttaa, ettei hän lahjoitusten antamisen aikaan toiminut Patrian omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä. Silloin Patrian ohjauksesta vastasi Mauri Pekkarinen (kesk.). Puolustusministerin paikalla istui niin ikään keskustalainen Seppo Kääriäinen.

Vapaavuori katsoo, että myös valtion enemmistöomisteisten yhtiöiden tulee voida toimia muiden yritysten tapaan.

-Minulla on se käsitys, että useat valtionyhtiöt ovat jollain pienillä summilla olleet mukana myös vaalitoiminnan tukemisessa, enkä sinänsä näe siinä mitään väärää.

Euroopassa valtionyhtiöiden lahjoitukset kiellettyjä

Lauantaina STT kertoi, että finanssikonserni Sampo antoi kokoomukselle 75 000 euroa. Sammonkin suurin omistaja on valtio, mutta sillä on konsernista vain 14 prosentin siivu. Patria on selkeästi valtionyhtiö, koska valtio on enemmistöomistaja.

STT:n haastattelema poliittisen rahoituksen eturivin asiantuntija sanoo, että juuri valtionyhtiöiden tuki puoluekenttään on demokratian periaatteiden kannalta hyvin arveluttavaa. Asiantuntija ei halua esiintyä omalla nimellään.

Hänen mukaansa muualla Euroopassa on hyvin yleistä, että nimenomaan valtionyhtiöiden lahjoitukset puolueille on kielletty. Syy on se, että valtion omistamat yhtiöt ovat viime kädessä kansalaisten omistuksessa, joten yhtiöiden rahojen käyttö puolueiden valikoituun tukemiseen vinouttaa poliittista rahoitusta.

-Hyvä vertauskuva tilanteelle olisi se, että valtion budjetista maksettavaa puoluetukea ryhdyttäisiin jakamaan siten, että ei kaikille tasapuolisesti, vaan joitakin suosien.

Katso Elisa Tikkasen juttu (Seitsemän uutiset 9.8.2009)

(MTV3 - STT)

Lue lisää:

Lue myös:

    Uusimmat