Mainos

Vaalilain uudistus lykkääntyy

Vaalilain uudistaminen jää seuraavalle vaalikaudelle, ja uudistukset tulevat voimaan aikaisintaan vuoden 2011 vaaleissa. Hallituksen iltakoulu päätti tänään, ettei eduskunnalle anneta esitystä vaalilain muuttamisesta, sillä riittävää yksimielisyyttä puolueiden välille ei syntynyt.

Uudistuksen valmistelussa oli lausuntokierroksen jälkeen esillä vaihtoehto, että Uudenmaan vaalipiiri jaettaisiin kahtia itäiseen ja läntiseen piiriin, ja Etelä- ja Pohjois-Savon piirit yhdistettäisiin. Lisäksi vaaliliitot olisi kielletty vaalijärjestelmän selkeyttämiseksi.

Oikeusministeri Johannes Koskinen (sd.) arveli, että kysymys vaalijärjestelmän uudistamisesta nousee esille hallitusneuvotteluissa.

Suomen Pankin nimitysmenettelyäkään ei vielä uusita

Suomen Pankin nimitysmenettelytkin jäävät toistaiseksi ennalleen. Hallituksen iltakoulu totesi, että uudistusten valmistelu jatkuu ja jää seuraavalle vaalikaudelle.

Ministeri Suvi-Anne Siimes (vas.) kertoi iltakoulussa todetun, että uudistus on valmisteltava perusteellisesti. Tynkäesitystä eduskunnan lausuman perusteella ei tehdä.

-Asiaan liittyy tiettyjä oikeuskanslerin esille ottamia vaikeita kysymyksiä, joiden takia perusteellinen valmistelu on tarpeen, Siimes sanoi. Nimitysmenettelyn lisäksi on selvitettävä Suomen Pankin koko johtamisjärjestelmää samoin kuin pankin voitonjakoa, Siimes jatkaa.

Eduskunta edellytti lausumassaan kesäkuussa, että hallitus valmistelee lainmuutoksen niin, että pankkivaltuusto saa päättää sitovasti Suomen Pankin johtokunnan jäsenten määrästä laissa säädetyn enimmäismäärän rajoissa. Uudistus haluttiin voimaan vielä tämän vuoden aikana. Pakkaa sekoitti kuitenkin kansanedustaja Pekka Kuosmasen (kok.) lakialoite, jonka mukaan kaikkien pankin johtokunnan jäsenten nimittäminen pitäisi antaa eduskunnan tehtäväksi.


(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.