Mainos

Vaalilain muuttajat heti liikkeellä

Tulevissa hallitusneuvotteluissa ratkaistaneen pitkälle se, tehdäänkö vaalilaille tällä vaalikaudella jotakin.

Eduskuntavaaleihin muutosta haluavat ryhtyivät heti ajamaan asiaansa uudessa eduskunnassa. Vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Annika Lapintie on jättänyt lakialoitteen, jossa ehdotetaan tasauspaikkojen käyttöönottoa. Samalla kiellettäisiin puolueiden väliset vaaliliitot.

Tasauspaikoilla korjattaisiin Lapintien mielestä sitä ongelmaa, että puolueiden todellinen äänikynnys vaihtelee suurestikin vaalipiiristä riippuen.

Aloitteellaan Lapintie voi onnistua nostattamaan asiasta keskustelua eduskunnassa, mutta muutoksen avaimet ovat uudella hallituksella. Tulevissa hallitusneuvotteluissa ratkaistaneen pitkälle se, tehdäänkö asialle tällä vaalikaudella jotakin.

Muutosta vaatineet saivat arvovaltaista taustatukea, kun presidentti Tarja Halonen muistutti valtiopäivien avauspuheessaan, että eduskunta on pariinkin otteeseen vaatinut ongelmien selvittämistä.

Lapintie haluaisi muuttaa myös vaalirahoituksen julkistamista koskevia säännöksiä. Hän ehdottaa, että nykyistä pienemmätkin tukisummat pitäisi julkistaa ja tehdä parempaa selkoa erilaisista vaalituen muodoista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.