Vaalikoneita on jo lähes sata

Erilaisia vaalikoneita on näiden eduskuntavaalien alla internetissä valtava määrä.

Vaalikoneita rakentavasta ZEF Solutions -yhtiöstä arvioidaan, että koneita on nyt kaikkiaan lähemmäs sata. Isojen mediatalojen koneiden rinnalle on tullut monenlaisten etujärjestöjen koneita.

Vaalikoneista äänestäjä voi etsiä itselleen sopivaa ehdokasta ja vertailla ehdokkaita. Koneiden omistajat, esimerkiksi mediatalot, saavat koneista monenlaista tietoa ehdokkaista ja äänestäjistä.

Vaalikoneissa valinnanvaraa

-Isoista tiedotusvälineistä vaalikoneet on mm. Helsingin Sanomilla, Ylellä, MTV3:lla ja iltapäivälehdillä.

-Monilla maakuntalehdillä on omansa, joissa nousee esiin myös alueellisia asioita.

-Isoista etujärjestöistä esim. palkansaajien SAK:lla on Työelämän vaalikone, kehitysyhteistyöjärjestö Kepalla Ulkopoliittinen vaalikone.

-Sairaanhoitajille ja muille terveydenhuollosta kiinnostuneille on terveydenhuollonvaalikone.fi.

-Harrastepuolella esim. metsästäjille löytyy kone osoitteesta metsastajaliitto.fi., automiehille ja -naisille autoliitto.fi

-Nörttejä palvelee tietoyhteiskunnanvaalikone.fi, oluen ystäviä olutliitto.fi (aukeaa alkuviikolla)

Vaalikoneisiin vastaaminen vie eduskuntavaaliehdokkailta paljon aikaa, joten koneista on valittava olennaisimmat. Helsinkiläinen SDP:n eduskuntavaaliehdokas Pilvi Torsti sanoo, että vaalikoneita ja erilaisia muita kyselyitä on joutunut näiden vaalien alla karsimaan huomattavasti rankemmalla kädellä kuin viime eurovaaleissa, joissa hän oli myös ehdolla.

- Koneet ovat tärkeitä, koska ne lisäävät matalan kynnyksen poliittista lähestymistä. Siksi pidän niitä demokratian kannalta merkittävinä.

Pienemmissä vaalikoneissa ongelmana voikin olla se, että läheskään jokainen ehdokas ei ole vastannut niihin.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat