Mainos

Vaalikoneet valtaavat netin

Vaalikoneiden määrä lisääntyy vauhdilla. Vaalikoneet ovat erityisesti nuorten suosiossa. Puolet nuorista äänestäjistä tukeutuu vaalikoneeseen ehdokasta etsiessään.

Äänestäjille on tarjolla kevään eduskuntavaalien alla aiempaa enemmän vaalikoneita, liki kaksikymmentä. Tiedotusvälineiden lisäksi myös etujärjestöt ovat avanneet omia koneitaan. Niiden toivotaan innostavan erityisesti nuoria äänestäjiä.

Nuorisoyhteistyö Allianssi avasi nuorille äänestäjille suunnatun vaalikoneensa parisen viikkoa sitten. Sopivinta ehdokasta on käynyt etsimässä jo yli 30.000 äänioikeutettua.

-Me haluamme tuoda esiin sellaisia teemoja ja kysymyksiä mitkä ovat nuorille itselleen tärkeitä ja ilman muuta haluamme niitä asioita esille myöskin vaalikeskustelussa. Varsinkin koulutuksen tulevaisuus, koulutusjärjestelmien tulevaisuus sekä erityisesti opintotukiasiat ovat olleet paljon pinnalla viime aikoina, kertoo Allianssi ry:n projektisihteeri Hanna Hägglund.

Allianssin ohella liikkeellä on useita muita etujärjestöjä. Sairaanhoitajaliitto avaa oman vaalikoneensa viikon kuluttua.Luvassa on kysymyksiä hoitajapulasta ja palkkauksesta terveydenhuollon tehostamiseen ja tulevaisuuteen.

-Suuri osa näistä organisaatioista on huomannut, että asia saadaan julkisuuteen näiden koneiden avulla, toteaa dosentti Juri Mykkänen Helsingin yliopiston valtio-opin laitokselta.

Vaalikoneet ovat erityisesti nuorten suosiossa. Selvityksen mukaan liki puolet nuorimmista äänestäjistä tukeutui viime eduskuntavaaleissa koneen apuun sopivaa ehdokasta etsiessään. Kaksi kolmasosaa nuorista kertoi päätöksenteon helpottuneen vaalikoneen ansiosta.

-Nuorilla ei ehkä vielä ole sitä omaa puoluekantaa tai sitä tuttua ehdokasta ei ole vielä löytynyt. Vaalikoneesta ja sen antamista tuloksista voi oikeasti olla hyötyä, Mykkänen sanoo.

Paitsi mielipiteitä vaalikone tarjoaa myös ajanvietettä. Tutkijan mukaan vaalikone arkipäiväistää politiikasta puhumista.

-Politiikasta puhuminen helpottuu, kun siihen ei enää liity vakavaa puoluepolitiikan leimaa vaan ihmiset voi pelata niillä koneilla. He menevät kahvitauolle keskustelemaan, että minulle tuli tällainen ja tällainen ehdokas, ihmiset ikään kuin vapautuvat keskustelemaan politiikasta tällä tavoin, pohtii Mykkänen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.