Mainos

Vaalikoneet ovat tulleet jäädäkseen

(Kuva: LEHTIKUVA / REUTERS/Arko Datta)

Vaalikoneista on tullut erottamaton osa vaalitoimintaa. Vaalikoneet myös kiinnostavat ihmisiä mitä suuremmissa määrin. Esimerkiksi MTV3:n vaalikoneella on uutispäällikkö Sami Ruokankaan mukaan ollut jo miljoonia käyttäjiä ja vaalien viime metreillä sinne odotetaan vielä satoja tuhansia kävijöitä päivittäin.

- Aika moni käy vielä vaalikoneessa ennen kuin lähtee äänestämään sunnuntaina, Ruokangas kertoo Huomenta Suomen haastattelussa.

Valtavasta kiinnostuksesta huolimatta vaalikoneet eivät saa pelkkää ylistystä. Vaalikoneita on kritisoitu muun muassa siitä, että esimerkiksi lapsia ja nuoria koskevat asiat ovat niissä usein esillä lähinnä kustannuskysymyksinä. Ruokakangas myöntää, että vaalikoneissa ei ole helppo huomioida yksittäisiä erityisryhmiä.

- Täytyy olla kaikenkattavat kysymykset ja koskaan ne eivät ole täydelliset.

Vaalikoneita moititaan usein myös viihteellisyydestä ja yksilökeskeisyydestä. Ruokankaan mukaan viihteellisyydessä ei sinänsä ole mitään vikaa, jos se auttaa herättämään ihmisten kiinnostuksen vaaleja kohtaan. Myös yksilökeskeisyys on Ruokankaasta ymmärrettävää.

- Kaikkien vaalikoneiden ristiriita, että niissä keskitytään yksilöön, vaikka kunta on ryhmätyötä.

Ruokangas uskoo kuitenkin, että tulevaisuudessa vaalikoneita voidaan kehittää siihen suuntaan, että ne mittaavat paremmin myös ehdokkaan ryhmätyökykyä. Onkin odotettavissa, että vaalikoneet tulevat kasvamaan ja kehittymään entisestään.

- Ensi kesän EU-vaalit on seuraava projekti. Siellä on tulossa yhteiseurooppalaisia, useamman maan yhteisiä vaalikoneita, joita yliopistot ja EU järjestävät, Ruokangas toteaa.

Vaalikoneiden ohella myös muu vaaleihin liittyvä tarjonta netissä on kasvanut ja monipuolistunut. Tulevana sunnuntaina esimerkiksi MTV3:n nettisivuilla on nähtävänä suoraa vaalilähetystä yli neljän tunnin ajan.

Netin tarjoamassa tulospalvelussa voi puolestaan seurata reaaliaikaisena tuloksen kehittymistä koko maassa tai kunnissa erikseen. Palvelusta löytyy myös jokaisen ehdokkaan tilanne. Uutta tarjontaa edustavat myös mobiilipalvelut, joilla vaalien tilanteen voi tilata suoraan kännykkään.

- Voi tilata yhden viestin, jolloin saa yhdellä viestillä sen, mikä on ehdokkaan tämän hetkinen tilanne. Tai sitten voi tilata koko illan kestävän tulospalvelun kännykkään, eli aina kun ehdokkaan tilanne oleellisesti muuttuu, tulee uusi viesti ja lopuksi sitten se lopullinen tilanne, Ruokangas kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.