Mainos

Vaalikoneen merkitystä ei sovi vähätellä - vinkit oman ehdokkaan löytymiseen

Tutkimusten mukaan yksi kuudesta tekee lopullisen ehdokasvalintansa vaalikoneen perusteella.

MTV Uutisten 33 kysymystä käsittävä vaalikone aukesi eilen. Vaalikonetta kehittämässä ollut MTV Uutisten vastaava tuottaja Sami Ruokangas pitää vaalikoneen roolia merkittävänä ehdokasta valittaessa.

– Ei se koko työtä tee, mutta on siitä iso apu. Tutkimusten mukaan yksi kuudesta ihmisestä tekee lopullisen valintansa vaalikoneen perusteella, Ruokangas kertoi MTV:n Huomenta Suomessa.

Kysymyksissä painottuu vaalikauden aikana esiin nousseet aiheet, kuten turvallisuuspolitiikka, maahanmuutto, talouspolitiikka sekä työ- ja perhe-elämä.

Kysymyksiä on ollut laatimassa MTV Uutisten politiikan toimittajien lisäksi MTV:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund ja muutama ulkopuolinen asiantuntija. Vaalikoneeseen on vastannut yli 1 500 eduskuntavaaliehdokasta. Vastaukset uupuvat vielä 200 ehdokkaalta.

Ruokankaan mukaan osa vaalikoneen kysymyksistä tai teemoista on samoja kuin aikaisempia vuosina. Tämä tuo vertailtavuutta ehdokkaiden vastauksiin.

– Vaalien jälkeen ehdokkaiden vastaukset laitetaan avoimena datana verkkoon, jolloin kuka tahansa voi vertailla MTV:n, Ylen ja Helsingin Sanomien vaalikonedataa, ja tehdä vielä omia löydöksiä.

Äänestäjä voi samalla vertailla omia ja ehdokkaansa valintoja sekä lukea avoimia vastauksia. Vastauksia pääsee tarkastelemaan myös puoluetasolla. Ruokangas vinkkaakin, että kannattaa etsiä itselle tärkeät asiat, ja katsoa mikä puolue on asioista keskimäärin samaa mieltä.

Vaalikoneesta löytyy myös ”loppukevennys” maan ulkopuolisesta elämästä.

– Siihen voi suhtautua huumorilla tai vakavasti. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.