Mainos

Vaalikömmähdykset jatkuvat Afganistanissa

Afganistanin heimoneuvosto loya jirga on kokoontunut valitsemaan maalle presidenttiä. Vaalit eivät kuitenkaan ole sujuneet ongelmitta. Tänään kymmenet edustajat ovat poistuneet paikalta protestiksi vaalitapaa vastaan. Eilen keskeisin ehdokas, maan väliaikaishallinnon johtaja Hamid Karzai luuli tulleensa valituksi, mutta totesi myöhemmin erehtyneensä.

Hamid Karzai on käytännössä Afganistanin ainoa varteenotettava presidenttiehdokas sen jälkeen kun maan entinen kuningas MohammadZahir Shah ja entinen presidentti Burhanuddin Rabbani vetäytyivät aiemmin vaalista.

Aplodit eivät merkinneet valintaa

Loya jirgan avajaispäivänä tiistaina Karzai ehti jopa julistautua Afganistanin uudeksi johtajaksi. Ex-kuningas Zahir Shah ilmoitti antavansa tukensa Karzain valinnalle, ja tämä tulkitsi neuvoston raikuvat suosionosoitukset merkiksi siitä, että hänet oli valittu presidentiksi. Myöhemmin Karzai tunnusti erehtyneensä.

Välikohtaus herätti kuitenkin vastalauseita 1600-jäsenisen heimoneuvoston keskuudessa.

-Se oli täydellistä ilveilyä. Zahir Shahin tuki Karzaille ei merkitse sitä, että hän olisi voittanut. Ilmapiiri ei ollut demokraattinen eikä avoin, sanoi eräs nimettömänä esiintynyt kokousedustaja uutistoimisto Reutersille.

Keskiviikon ohjelmassa on myös hallituksen, lakiasäätävän neuvoston ja korkeimpien oikeusviranomaisten valinta.

-Olemme valmistautuneet käymään tänään pitkän ja kiihkeän keskustelun hallituksen, lakiasäätävän neuvoston ja korkeimpien oikeusviranomaisten valinnoista, sanoi kokousedustaja Fahim Dashti.

Sotilaat ja poliisit käsikähmässä

Saksalaiset rauhanturvaajat ottivat keskiviikkona aamupäivällä yhteen afganistanilaispoliisin ja yksityisten henkivartijoiden kanssa loya jirgan kokouspaikalla Kabulissa. Saksalaiset sotilaat yrittivät turhaan riisua aseista johtavan kokousedustajan Ahmad Wali Masoodin henkivartijoita. Paikalle saapuneet poliisit ja turvallisuusjoukot piirittivät saksalaissotilaat ja ajautuivat käsikähmään heidän kanssaan. Välikohtauksessa muutama Masoodin henkivartijoista sai lieviä vammoja.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.