Mainos

Vaalikiemurat jatkuvat Floridassa

Floridan kongressi päättää tänään, sekaantuuko se meneillään olevaan Floridan ääntenlaskukiistaan. Republikaanien hallussa oleva osavaltion kongressi miettii, kutsuuko se koolle erityisistunnon, joka tarvittaessa voisi nimittää osavaltion 25 valitsijamiestä.

Lain mukaan osavaltion kongressi voi nimittää valitsijat, jos kiistelyn vuoksi valitsijoista ei päästä sopuun määräaikaan mennessä. Floridan kuvernööri, George W. Bushin nuorempi veli Jeb Bush, on jo luvannut olla osavaltion kongressin päätöksen takana, jos se haluaa puuttua valitsijamieskiistaan. Mahdollisen päätöksen laillisuudesta kiistellään edelleen puolueiden välillä. Osavaltion nimeämien valitsijoiden oletetaan menevän ilman muuta republikaanien ehdokkaan taakse.

Vaalijupakan selvittely jatkuu edelleen eri oikeusasteissa. Varapresidentti Al Gore on jo vedonnut Floridan korkeimpaan oikeuteen nopean uudelleenlaskennan puolesta. Demokraattien tekemää vaalivalitusta käsitellyt Leonin tuomiokunnan tuomari lupasi käsitellä laskentaongelmaa vasta lauantaina. Gore haluaa kumota päätöksen ja hän pyytää nopeampia toimenpiteitä osavaltion korkeimmalta oikeudelta.

Samaan aikaan kahdessa piirikunnassa, Miami-Dadessa ja Palm Beachissa, valmistaudutaan lähettämään yhteensä noin 1,6 miljoonaa äänestyslippua osavaltion pääkaupunkiin Tallahasseen. Äänet halutaan paikalle mahdollista tarkastusta varten. Yhdysvaltain korkein oikeus käsittelee osaltaan kinaa perjantaina, oikeus kuulee osapuolten kannanottoja Floridan käsinlaskettuihin ääniin ja niiden laillisuuteen. Puolentoista tunnin mittainen istunto alkaa aamupäivällä Yhdysvaltain aikaa.

Gorelle lisää tukea

Varapresidentti Al Gore on urakoinut saadakseen yleisen mielipiteen muuttumaan itselleen suosiollisemmaksi. Hän on esiintynyt ainakin kolmen eri tv-yhtiön lähetyksissä ja taustatukea on antanut Goren kakkosmies Joseph Lieberman.

Amerikkalaiset suhtautuvatkin Goren pyrkimyksiin nyt hieman ymmärtävämmin kuin aiemmin. CBS-uutisten ja New York Times -lehden mittauksen mukaan nyt vain 42 prosenttia amerikkalaisista haluaa Al Goren luovuttavan. Aiemmissa mittauksissa 60 prosenttia vastanneista kehotti Gorea heittämään pyyhkeen kehään. Lähes puolet uuteen kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että on liian aikaista ratkaista kiistaa vielä. Gore tietää, että aika on nyt ratkaiseva tekijä ja siksi hänen lakimiehensä koettavat kaikin voimin nopeuttaa lakiprosesseja.

Republikaanien George W. Bush jatkaa hallintonsa valmistelua. Bushin oli määrä myöhemmin torstaina tavata Texasissa sydänkohtauksesta toipuva varapresidenttiehdokas Dick Cheney. Eläkkeellä olevan kenraali Colin Powellin uskotaan osallistuvan tapaamiseen, Bush kaavaillee Powellista hallituksensa ulkoministeriä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.