Mainos

Vaaliennusteet lupaavat Putinin tukijoille enemmistön

Vaaliennusteet lupaavat presidentti Vladimir Putinin tukijoille enemmistön tulevissa vaaleissa. Venäjän parlamentin alahuoneen, duuman 450 edustajaa valitaan 7. joulukuuta. Vaaliennusteista on tehnyt yhteenvedon talouslehti Vedomosti.

Vladimir PutinViikko ennen vaaleja ennusteet lupaavat presidentti Vladimir Putinin tukijoille enemmistön Venäjän uudessa duumassa. Presidentin tukipuolueet eivät ilmeisesti kuitenkaan yksin enemmistöä saavuta, mutta Putinia tukee myös puolueisiin kuulumattomien kansanedustajien enemmistö.

Venäjän parlamentin alahuoneen, duuman 450 edustajaa valitaan 7. joulukuuta niin, että 225 edustajaa valitaan puoluelistoilta ja saman verran alueellisilta yhden edustajan listoilta. Voittajaksi selviää kaikkien ennusteiden mukaan Putinin tärkein tukipuolue Yhtenäinen Venäjä. Vaaliennusteista on tehnyt yhteenvedon talouslehti Vedomosti.

Yhtenäisen Venäjän odotetaan saavan puoluelistoilta noin 30 prosenttia paikoista ja lähes puolet alueellisten yhden edustajan listojen paikoista. Näin ollen puolueen paikkaluvuksi tulisi 160-170. Putinin tukipuolueisiin laskettava Kansanpuolue saanee parikymmentä paikkaa ja niin ikään presidenttiä käytännössä tukenut Vladimir Zhirinovski saman verran.

Puolueettomat ratkaisevat

Uudessa duumassa presidentin tukijoita olisi siis noin 200. Alueilta valitaan lisäksi paljon puolueisiin kuulumattomia edustajia, joista suurin osa tukee presidenttiä. Näin Putin voi odottaa duuman enemmistön olevan puolellaan. Kommunistit menettävät ennusteiden mukaan paikkoja jonkin verran. He saisivat noin 20 prosenttia äänistä sekä vähän yli kolmanneksen aluelistojen paikoista, eli yhteensä vähän yli sata paikkaa.

Pienet oikeistopuolueet Jabloko ja Oikeistovoimien liitto pääsisivät duumaan ja saisivat kumpikin noin 20 paikkaa. Arvoitus on vielä, pääseekö kommunisteista eronneen Sergei Glazjevin Isänmaaliitto duumaan. Osa poliittisista tarkkailijoista uskoo, että se ylittää 5 prosentin äänikynnyksen. Siinä tapauksessa kommunistien ja zhirinovskilaisten paikkamäärä putoaisi jonkin verran.

Väärennetäänkö tulos?

Venäjällä kansanedustajan paikan saa rahalla ja suhteilla. Yhtenäisen Venäjän hyvät suhteet presidentti Putiniin auttavat ratkaisevasti. Myös suurin osa kuvernööreistä tukee Putinia ja samalla Yhtenäistä Venäjää.

Venäjällä ei koskaan ole pidetty rehellisiä vaaleja, arvioivat tutkijat lähes yksimielisesti. Myös joulukuun duuman vaalien yksi peruskysymys on, kuinka paljon tulosta väärennetään. Novaja Gazeta -lehti arveli nimettömään Kremlin lähteeseen vedoten, että kommunistien äänimäärää vähennetään erilaisin keinoin tuntuvasti ja vastaavasti Yhtenäisen Venäjän äänimäärää kasvatetaan.

Suurissa kaupungeissa kuten Moskovassa tai Pietarissa ei tulosta voi paljonkaan väärentää, lehti arvioi mutta päätteli, että sellaisissa tasavalloissa kuin Tatarstan, Bashkiria ja Tshetshenia tulosta voidaan muuttaa 30-40 prosenttia.

Lehden haastattelema Kremliä lähellä oleva politologi Gleb Pavlovski toteaa, etteivät vaalilautakunnat eikä myöskään keskusvaalilautakunta edusta Venäjällä äänestäjäkuntaa vaan valtiovaltaa. Ne toimivat valtiovallan ja sen edustajien määräysten mukaisesti. Pavlovskin mukaan vaalilautakunnat voivat vaikuttaa tulokseen mm. mitätöimällä äänestystuloksen sellaisella alueella, jossa se ei vastaa odotuksia.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja