Mainos

Vaalien loppukiri täytti ostoskeskukset

Päivää ennen vaaleja puolueet olivat koko voimallaan tavoittelemassa äänestäjiä erilaisilla tilaisuuksilla. Kampanjointia jatketaan poikkeuksellisesti myös varsinaisena äänestyspäivänä huomenna sunnuntaina.

Eduskuntavaalien vilkkain kampanjointipäivä näkyi kaikkialla, missä lauantaisin liikkeellä olleet kansalaiset oli mahdollista tavoittaa. Puolueiden kaikki voimat oli valjastettu järjestämään tuhansia tapahtumia etenkin toreilla ja ostoskeskuksissa. Esimerkiksi keskusta on arvioinut tilaisuuksia olevan viikonloppuna yli 1000. Kampanjointi jatkuu näissä vaaleissa poikkeuksellisesti myös varsinaisena äänestyspäivänä huomenna.

Pääkaupunkiseudulla räntäsade rajoitti tänään kampanjointia, mutta vaalitunnelma oli tiivis siellä missä ihmiset kokoontuivat. Uusia teemoja ei vaalikeskusteluun noussut.

Helsingissä SDP kampanjoi suurista puolueista ehkä näyttävimmin. Puoluejohtaja Eero Heinäluoma marssitti Helsingin Itäkeskukseen paitsi edeltäjänsä Paavo Lipposen, myös Satu-vaimonsa, kaksi tytärtään ja usean kymmenen demariaktiivin pyörittämän vaalisirkuksen.

Heinäluoma julisti ostoskeskusyleisölle tiiviissä paketissa SDP:n tärkeimmät vaaliteemat palveluista koulutukseen ja kannusti lopuksi ihmisiä rientämään vaaliuurnille sankoin joukoin.

- Sunnuntaina äänestetään, satoi tai paistoi, Heinäluoma usutti demariporukan kannustaessa.

- Selätämme gallupit. Huomenna muhii yllätys, hän uhosi.

Minuuttiaikataululla edenneen tilaisuuden lopuksi Heinäluoma kaappasi vaimonsa vaalitanssiin. Ex-puheenjohtaja Lipponen sen sijaan pysyi suosiolla taka-alalla, eikä kukaan häntä yrittänytkään saada parketille.

Vanhanen varmisteli vaalivoittoa

Samassa paikassa paria tuntia aiemmin kampanjoinut gallupjohtaja keskusta otti paljon rauhallisemmin. Puheenjohtaja Matti Vanhanen tyytyi kannustamaan väkeä vaaliuurnille toistellen samoja vanhoja vaalipuheitaan. SDP:n vaalikampanjoinnin tapaista hurmosta ei keskustan tilaisuudessa ollut. Puolueen Helsingin-ehdokkaatkaan eivät kansaa kiinnostaneet, vaan väki hajaantui pian Vanhasen lähdettyä paikalta.

Sen aikaa kun kansan parissa viihtyi, Vanhanen sai kirjoitella nimikirjoituksia ja kätellä äänestäjiä. Voitonriemuun hän ei kuitenkaan sortunut.

- Gallupit ovat gallupeja, ja äänet vasta lasketaan, Vanhanen tiivisti.

Niinistö jakoi nimmareita ja rahaa

Keravan torilla taas lensi räntä. Kokoomuksen puoluejohtaja Jyrki Kataista pääkaupunkiseudulla tuurannut Sauli Niinistö ei sitä ilmeisesti edes huomannut, sillä tehot olivat täysillä nimikirjoitusten pyytäjien kanssa keskustellessa. Palopuheita Suomen tulevaisuudesta ei Niinistö ehtinyt pitää. Kaikki halusivat nimmarin Niinistö-postikorttiinsa, ja keskustelu terveydenhuollon ja eläkeläisten asemasta hoidettiin siinä ohella.

Niinistö oli kuitenkin tiukkana rahan jaossa. Eläkeläisten verojen tasaus on tehtävä, mutta muuten ei voi luvata suuria, koska eläkeläisten määrä kasvaa huimasti ja entinen valtiovarainministeri tietää rahanjaon mahdollisuudet.

Jako onnistui kuitenkin Niinistöltä itseltään. Yhteisvastuu-keräyksen lippaan ehdokkaan eteen työntänyt alan veteraani Veikko Lahtinen sai heti 50 euron setelin. Tiukkoja kysymyksiä tuli vieressä olleilta vasemmistoliiton, SDP:n ja vihreiden teltoilla käyneiltä. Eurooppalaisen teollisuustyöntekijän keskipalkka ei ollut tiedossa, ja Niinistö uskoi, ettei sitä tiedä Eero Heinäluomakaan.

Vaalikeskustelusta on Niinistön mielestä jätetty pois turvallisuuspolitiikka.

- Hallituspuolueet ovat vältelleet sitä tietoisesti. Maailma muuttuu tosi kiihkeään tahtiin, ja meille yritetään todistaa, että mitään ei tapahdu.

Vaalien ehkä kovimmaksi ääniharavaksi ennustettu Niinistö ei suostunut arvioimaan, missä haarukassa äänisaalis voisi olla. Ennusteet pyörivät kymmenissä tuhansissa. Niinistö uskoo kuitenkin vievänsä mukanaan Uudeltamaalta kolme uutta puolueensa edustajaa nykyisen kahdeksan lisäksi.

- Ja kova on potku päällä, Niinistö sanoi lähtiessään neljänteen lauantaiksi varatuista noin kahdeksasta vaalitilaisuudesta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.