Mainos

Vaalien ennakkosuosikki vaati Tshetshenialle itsenäisyyttä

Tshetsheenisissien entinen komentaja Aslan Mashadov vannoi tänään tekevänsä Tshetsheniasta kansainvälisesti tunnustetun suvereenin valtion. Mashadov on Tshetsheniassa huomenna järjestettävien presidentinvaalien suurin ennakkosuosikki.

Pääkaupungissa Groznyissa vaalien aattona puhunut Mashadov sanoi myös vaativansa Venäjältä korvauksia lähes kaksi vuotta kestäneiden taisteluiden aiheuttamista tuhoista.

Presidentinvaaleissa on kaikkiaan kuusitoista ehdokasta, joista Mashadovin lisäksi ainoastaan kolmella katsotaan olevan mahdollisuuksia voittoon. He ovat sissikomentaja Shamil Basajev, presidentti Zelimhan Jandarbijev ja sissien tiedottaja Movladi Udugov. Kaikki ehdokkaat kannattavat Tshetshenian täyttä itsenäisyyttä. -Koko maailman, myös Venäjän on tunnustettava että vaalit ovat demokraattiset, tunnustettava kansan valitseman presidentin laillinen valta ja istuttava heti neuvottelupöytään, Mashadov vaati. Hänen mukaansa Venäjä ei ole kuitenkaan vaikuttanut halukkaalta neuvottelemaan Tshetshenian täydestä itsenäisyydestä.

Apulaisulkoministeri Viktor Posuvaljuk sanoi Moskovassa, että Venäjä on valmis katkaisemaan suhteet jokaiseen maahan, joka solmii diplomaattiset suhteet Tshetsheniaan. -Olemme varoittaneet koko kansainvälistä yhteisöä, Posuvaljuk sanoi. Hänen mukaansa ei kuitenkaan näy vielä mitään merkkejä siitä, että mikään maa tunnustaisi Tshetshenian.

Vaaleja valvomaan on saapunut yli sata venäläistä ja kansainvälistä tarkkailijaa. Vaaleissa valitaan myös 63-jäseninen parlamentti. Ehdokkaita on yli 800, joista 36 on naisia.
(STT-Reuter-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.