Vaaliasiantuntija: Täydellistä gallupia ei ole

Oikein tehty puoluegallup on puutteistaan huolimatta paras arvio kansan mielipiteistä, katsoo valtio-opin dosentti Kimmo Grönlund Åbo Akademista.

Valtio-opin professori Matti Wiberg lyttäsi median puoluegallupit Uutispäivä Demarin haastattelussa. Grönlund jakaa kollegansa mielipiteet vain osittain. Hän huomauttaa, että esimerkiksi perussuomalaisten noususta on uutisoitu oikein perustein: muutokset lukemissa eivät mahdu enää virhemarginaaliin.

- Kokisin enemmänkin, että suomalaisessa yhteiskunnassa ja politiikassa ongelmana on se, että niin suuri osa jättää äänestämättä. Kun 30 prosenttia äänioikeutetuista ei käytä ääntään vaaleissa, sitä on mielipidetiedusteluissa vaikeampi ottaa huomioon.

Grönlundin mukaan moni voi siis gallupissa sanoa äänestävänsä - ja jäädä kuitenkin kotiin.

- Aivan täydellistä mielipidetutkimusta ei voida tehdä.

Kyselyjä pitää vertailla

Grönlund korostaa, ettei yksittäiseen mittaukseen voikaan nojata, vaan eri mittauslaitosten gallupeja on syytä verrata. Esimerkiksi kokoomuksen asema suurimpana puolueena on tullut esille toistuvasti.

Professori Wiberg suomi Demarissa gallupeja tarkoitushakuisuudesta. Grönlund kuitenkin muistuttaa, että mittausten mahdolliset vaikutukset äänestyskäytökseen ovat hyvin kirjavia.

- On niitä, jotka haluavat äänestää voittajan mukana ja siirtävät omaa mielipidettään suosituimman tai kasvussa olevan puolueen taakse. Sitten on niitä, jotka kokevat, että hyvänen aika, minun suosikkipuolueeni onkin nyt laskussa, minun täytyykin varmasti aktivoitua äänestämään.

Eniten vikaa Grönlund löytää sellaisista politiikan gallupeista, jotka ovat osana laajempaa mielipidemittausta. Silloin kiinnostuneisuus voi herpaantua.

- Siinä voi käydä niin, että vastaaja joutuu vastaamaan vaikkapa eri pesuainemerkkeihin ja mainontaan liittyviin kysymyksiin ja sitten tulee muutama kysymys politiikasta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat