Vaaliasiantuntija: Kovan kannatuksen ylläpito on tempuista vaikein

Perussuomalaisiin kohdistuu odotuksia monelta taholta. MTV3:n vaaliasiantuntija, Åbo Akademin tutkimusjohtaja Kimmo Grönlund arvioi, että perussuomalaisten kannatuksen kasvu saa tulta mm. poliittisen eliitin epäonnistumisista. Grönlund pitää yhtenä suurimmista suuttumuksen aiheista vaalirahakohua. Sen lisäksi löytyy talouden taantuma sekä EU:n tukitoimet Kreikalle.

Tuoreen mittauksen mukaan perussuomalaisia kannattaa 14, 6 prosenttia äänestäjistä. MTV3:n uutisten tilaamassa kyselyssä kaikkien suurten puolueiden kannatus on laskussa viime kevään mittaukseen verrattuna.

- Perussuomalaiset keräävät tällaista eliitinvastaista mielialaa ja kannatusta kansan keskuudessa tällä hetkellä, Grönlund sanoo.

Asiantuntijan mukaan todellinen kannatus mitataan luonnollisesti kevään vaaleissa, jossa jokainen äänestysikäinen suomalainen äänestää omassa vaalipiirissään. Ehdokasasettelulla on suuri merkitys sille, saavatko perussuomalaiset kannatusta.

- Mielenkiintoista on se, että kaikilta suurilta puolueilta on valunut kannatusta perussuomalaisille. Muita voittajia tässä tilanteessa ei ole.

Grönlund analysoi myös kristillisdemokraattien, ja ennen kaikkea heidän puheenjohtajansa Päivi Räsäsen, viimeaikaisia otteita ja lausuntoja. Grönlundin mukaan Räsäsen lausunnot olivat selkeästi yritys nostaa puoluetta esille.

- Kristillisdemokraattien yritys mobilisoida moraalikonservatiivisia äänestäjiä ei ainakaan tämän kyselyn mukaan onnistunut. Toisaalta KD on niin pieni puolue, että kyselyissä heidän kannatuksensa jää alhaiseksi.

Myös vihreät menetti kannatustaan viime keväästä. Kun vihreiden kannatus keväällä oli 9,9 prosenttia, loka-marraskuun vaihteessa se oli 9,2.

Muille mietintämyssy päähän

Perussuomalaiset on syönyt suurten puolueiden kannatusta. Grönlundin mukaan toiset miettivätkin nyt päänsä puhki, miten heidän nousunsa pysäytetään tai siihen vastataan. Vaaleihin on kuitenkin vielä aikaa, ja paljon riippuu siitä, mikä on perussuomalaisten tarjoama konkreettinen politiikka. Riittääkö pelkkä kyllästyminen nykymenoon niin pitkälle, että vaalivoitto tulee?

Grönlund nostaa jälleen esiin vaalirahakohun. Hänen mukaansa kohu on leimannut vanhat puolueet. Monet barometrit osoittavat jo, että luottamus vanhoihin puolueisiin on mennyttä. Tässä ilmapiirissä ryvettymättömät perussuomalaiset ja vihreät nostavat päätään ja kannatustaan.

- Mutta onko perussuomalaisten EU-skeptisyys riittävää politiikkaa? Onko maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuminen riittävää? Mikä on puolueen tarjoama konkreettinen politiikka esimerkiksi talouden ahdinkoon? Muut puolueet varmasti miettivät, miten perussuomalaiset saataisiin oikeasti tilille asioista. Tähän mennessä he ovat päässeet helpolla asiansa esilletuomisessa, Grönlund arvioi.

Yhden miehen puolue?

SMP kulminoitui omana aikanaan isä ja poika Vennamoon, sai kovan kannatuksen ja putosi lopulta pallilta.

- Onhan tässä se mahdollisuus, että Soini saa yksissä vaaleissa kovan kannatuksen. Se haaste on tietysti kovan kannatuksen ylläpitäminen, sekä riittävän laajan kannatusjoukon ylläpitäminen, jotta uskottavuus säilyisi pitkällä aikavälillä.

Timo Haapalan blogi:Persut porskuttaa

Lue myös:

    Uusimmat