Mainos

V***u, mä vihaan sua – normaalia hölötystä koulussa?

Kouluissa aiotaan puuttua oppilaiden puheeseen entistä tiukemmin kasvatuksen nimissä.

Opettajia on kehotettu ilmoittamaan aina viranomaisille, jos heihin kohdistuu nimittelyä tai vihapuhetta kouluissa. Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan kouluissa aiotaan kiinnittää huomiota myös oppilaiden keskinäiseen puheeseen.

Luukkaisen mukaan tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi lasten viljelemään "mä vihaan sua" -puheeseen pitää puuttua

– Mutta tietysti, jos puhutaan vaikka alakouluikäisistä, niin siihen on puututtava myös koulujen ja kotien välillä. Tiedämme, että se on tällainen puhetapa ja sitä paljon viljellään. Mutta ei se tee siitä sallittua.

Luukkaisen mukaan ei ole kuitenkaan tarkoitus, että opettaja on ilmoittamassa poliisille jokaisesta koulussa tapahtuvasta purkauksesta. Opettajan tehtävä onkin arvioida, milloin kyse on niin vakavasta asiasta, että viranomaisia tarvitaan. Arvioinnissa on tarpeen myös maalaisjärki.

– Koulun arjessa on varsin usein nähtävissä, missä hengessä se on sanottu, onko se sitä normaalia hölötystä, normaalia vuorovaikutusta vai onko takana jotain suurempaa, Luukkainen sanoo.

Kouluissa ei voi sanoa tai tehdä mitä tahasa

Luukkainen on huolissaan kouluissa nykyään vallitsevasta ilmapiiristä, jossa toiselle voi sanoa mitä tahansa tai tehdä melkein mitä tahansa.

– Kyllä meidän pitää lähteä jenkaamaan sitä uuteen suuntaan. Kasvatuksessa on aikuisella vastuu ja kaikkea ei hyväksytä.

Luukkaisen mukaan opettajien onkin pakko puuttua koulussa ilmeneviin asioihin, jotka antavat signaalin vakavimmista ongelmista.

– He ovat siellä niin sanotusti iholla, lähellä näitä nuoria ja näkevät niitä ongelmia, mitä siellä on.

Opettajille uudet vastuut saattavat kuitenkin olla ahdistavia.

– Voisi sanoa, että opettajien niskoille on tulossa nyt asiantuntijavastuu kaikesta mahdollisesta, hyvä ettei jopa lääkärivelvotteita. Niitäkin on jo vyörytetty opettajien niskoille, esimerkiksi pistosten antamista, Luukkanen päivittelee.

Lisää koulukuraattoreita ja -psykologeja

Uusien velvollisuuksien myötä opettajat tulevat tarvitsemaan asiassa myös tukea. Tätä Luukkaisen mukaan tarvitaan niin kollegoilta, oppilaitokselta, vanhemmilta kuin yhteiskunnaltakin.

Oppilaitoksissa tulisi Luukkaisen mukaan olla pienet oppilasryhmät ja riittävä määrä aikuisia. Ennen muuta kouluissa tulisi parantaa oppilashuoltopalveluiden laatua ja saatavuutta.

– Asiantuntijoita pitää olla, koulupsykologeja, -kuraattoreita ja niin edelleen, Luukkanen luettelee.

– Selvityshän osoittaa, että kaikissa kunnissa oppilashuoltopalvelut eivät ole tällä hetkellä edes lain edellyttämällä tasolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.