Mainos

Uzbekistanissa valittiin Karimov jälleen presidentiksi

Karimovin suhteet länsimaihin ovat olleet kireät sen jälkeen kun sotilaat tulittivat mieltään osoittaneita ihmisiä Andizhanissa. Yhdysvallat ja Euroopan unioni tuomitsivat tapahtuneen.

Uzbekistanin sunnuntaisten presidentinvaalien voittajasta ei ollut epäselvyyttä, vaikka tuloksia onkin luvassa vasta huomenna. Arvailujen kohteena oli lähinnä vain Uzbekistania jo lähes 20 vuotta hallinneen Islam Karimovin voittoprosentti.

Vaaleissa Karimovilla, 69, oli kolme vastaehdokasta, mutta heidät oli tuotu asiantuntijoiden mukaan näyttämölle lähinnä demokraattisen pintasilauksen luomiseksi.

Uzbekistanin vaalikomissio ilmoitti äänestysprosentin nousseen 79 prosenttiin jo kuusi tuntia ennen äänestyspaikkojen sulkeutumista. Vaalikomissio ei ilmoituksensa mukaan ollut saanut minkäänlaisia vilppiraportteja. Vaaleja oli kuitenkin päästetty seuraamaan vain kourallinen ulkomaisia toimittajia.

Uutistoimisto AFP:n toimittajat kertoivat havainneensa pääkaupungissa Tashkentissa useita vaalivilppitapauksia. Useissa tapauksissa vilppiä ei edes yritetty peitellä.

Edellinen vastaehdokaskin äänesti Karimovia

Kovin innostuneilta eivät vaikuttaneet ne ihmiset, joiden kanssa kansainvälisten uutistoimistojen toimittajat pääsivät puhumaan.

- Mehän tiedämme jo tuloksen, niin ettei sillä ole väliä ketä äänestää, selitti 21-vuotias Shafoat.

- Tämä on enemmänkin kuin kuningaskunta. Sama ihminen on hallinnut meitä jo lähes 20 vuotta, totesi nimettömänä pysytellyt mies.

Monet ihmiset Uzbekistanissa eivät osaa edes kuvitella vaihtoehtoa Karimoville, joka sai 92 prosenttia äänistä vuoden 2000 presidentinvaaleissa. Silloinkin Karimovilla oli vastaehdokas, mutta tämä ilmoitti äänestäneensä itse Karimovia.

Karimov kävi äänestämässä Tashkentissa.

- Uskon ihmisten tietävän, minkä puolesta he antoivat äänensä: tulevaisuuden puolesta, maamme rauhan puolesta, maamme kehityksen ja vaurauden puolestaan, Karimov julisti televisiossa.

Karimovin suhteet länsimaihin ovat olleet kireät sen jälkeen kun sotilaat tulittivat mieltään osoittaneita ihmisiä Andizhanissa. Yhdysvallat ja Euroopan unioni tuomitsivat tapahtuneen. Satojen ihmisten uskotaan kuolleen tulituksessa.

Uzbekistanin 28 miljoonan väestöstä on lähes 90 prosenttia sunnimuslimeja. Maalla on huomattavat maakaasuvarat. Se on tilastojen mukaan maailman 14. suurin maakaasun tuottaja.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.