Uzbekistan puolustautuu syytöksiä vastaan

Ulkomaisista toimittajista ja diplomaateista koostuva ryhmä on tutustunut Andizhanin alueeseen, jossa jopa satojen ihmisten arvellaan kuolleen levottomuuksissa. YK vaatii yhä tapahtumista puolueetonta tutkimusta.

Uzbekistan on esitellyt diplomaateille ja toimittajille viime viikonlopun välikohtausten Andizhania. Hallitus vei ryhmän kolmituntiselle matkalle kaupunkiin mutta diplomaatit valittivat, etteivät saaneet tavata paikallisväestöä tai liikkua vapaasti. Maan itsevaltainen presidentti Islam Karimov pyrkii vakuuttamaan muun maailman siitä, että levottomuuksien takana ovat ääri-islamilaiset kapinalliset.

- Miten uskallatte väittää, että rauhanomaisia mielenosoittajia kohti tulitettiin. Se oli raaka hyökkäys poliisivoimia vastaan, sanoi Uzbekistanin sisäministeri Zakirdzhon Almatov.

Almatov kuului hallituksen 15-henkiseen ryhmään, joka esitteli Andizhania ulkomaisille vieraille. Hallituksen mukaan verenvuodatuksessa kuoli 169 ihmistä. Oppositio on puolestaan arvioinut, että surmansa saaneita on ainakin 745.

- He vievät meitä joihinkin niistä paikoista, joita haluamme nähdä. Meidän on oltava realistisia sen suhteen, miten paljon voidaan saavuttaa suuren ja nopeasti muodostetun lähettiläsvaltuuskunnan pikakierroksella, huomautti Britannian Tashkentin-suurlähettiläs David Moran.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Louise Arbour vaatii riippumattoman selvityksen tekemistä Andizhanin tapahtumista. Hän on kertonut olevansa hyvin huolissaan tiedoista, joiden mukaan turvallisuusjoukot käyttivät voimaa "mielivaltaisesti ja suhteettomasti". Arbour kiinnitti lausunnossaan huomiota myös sekä paikallisten että ulkomaisten tiedotusvälineiden toiminnan rajoittamiseen Uzbekistanissa ja kehotti maan hallitusta noudattamaan ihmisoikeussopimuksia.

Vaikea valinta Yhdysvalloille

Tilanne on erityisen kiusallinen Yhdysvalloille, koska Uzbekistan on sille tärkeä liittolainen terrorisminvastaisessa sodassa. Yhdysvallat korostaa kuitenkin samaan aikaan vapauden ja demokratian merkitystä.

- Emme hyväksy ihmisoikeusrikoksia tasapainon nimissä, koska emme usko, että tasapainoa voidaan saavuttaa muuten kuin demokratian ja avoimuuden kautta, vastasi Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Richard Boucher arvosteluun eilen.

Boucher vakuutti, että Yhdysvallat on painostanut Karimovin hallintoa ihmisoikeuskysymyksissä ja evännyt maalta avustusvaroja.

Levottomuudet alkoivat oikeudenkäynnistä, jossa oli syytettynä 23 paikallista liikemiestä radikaalin islamilaisen ryhmän muodostamisesta ja suunnitelmista maan hallituksen kaatamiseksi. Aseistautuneet miehet vapauttivat viime perjantaina liikemiesjoukon vankilasta. Sekasorron aikana saivat alkunsa myös mielenosoitukset, joissa vaadittiin muun muassa Karimovin eroa.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Lue myös:

    Uusimmat