Mainos

UV-säteilyn määrä korkealla - jo puoli tuntia riittää palamiseen

Auringon ultraviolettisäteilyn määrä on jo kohonnut kesäisiin lukemiin ja iho palaa nyt helposti.

UV-säteilyindeksi on tänään ja lähipäivinä eteläisessä Suomessa 5, pohjoisessa 4. UV-säteilyltä on hyvä suojautua, kun indeksi on 3 tai korkeampi.

– Indeksin luku 5 tarkoittaa, että ihon polttaa helposti jo puolessa tunnissa, jos iho ei ole talven jäljiltä tottunut aurinkoon. Herkimmät voivat palaa jo nopeamminkin, toteaa MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Suomessa UV-indeksin suurin toistaiseksi mitattu arvo on 7. Voimakasta säteilyä eli indeksin arvoa 6–7 havaitaan Etelä-Suomessa tyypillisesti 5–15 päivänä kesä-heinäkuussa. UV-indeksi on korkeimmillaan päivisin kello 12-15.

Palaminen altistaa syövälle

Syöpäjärjestöt muistuttavat, että jatkuva ihon altistuminen UV-säteilylle voi aiheuttaa ihosyövän. Talven aikana ohentunut ja kalpea iho ei kestä yhtäkkistä, suurta UV-säteilymäärää ja palaa keväällä ja alkukesästä erittäin helposti. Iho voi palaa auringossa, vaikka ei varta vasten aurinkoa ottaisikaan.

Parhaimman suojan iholle antaa vaatetus. Aurinkorasvat pystyvät estämään UV-säteilyn aiheuttaman ihon palamisen, mutta niiden tarjoama suoja riippuu suojakertoimen lisäksi iholle levitettävän voiteen määrästä. Aurinkovoiteen suojakertoimen tulee lapsilla ja herkästi palavilla aikuisilla olla korkea eli 30-50. Silmät kannattaa suojata aurinkolaseilla.

Ihosyövät yleistyvät

Ihosyövät ovat yleistyneet Suomessa. Ihosyövistä vaarallisin on melanooma, johon sairastuu vuosittain yli tuhat ihmistä ja menehtyy yli sata. Tärkein syy melanoomaan sairastumiseen on ihon saamat liian suuret annokset UV-säteilyä, etenkin lapsuudessa ja nuoruudessa, mutta myös myöhemmin. Okasolu- ja tyvisolusyövän tärkein riskitekijä on elinaikana kertynyt UV-säteilyn annos.

On arvioitu, että jopa 90-95 prosenttia kaikista melanoomista olisi ehkäistävissä järkevämmällä aurinkokäyttäytymiselle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.