Mainos

UV-säteily voimistumassa – suojaa iho ja silmät pääsiäisen auringossa

Auringon ultraviolettisäteily on voimistumassa. Iho ja silmät kannattaa suojata jo pääsiäisen auringossa.

Ultraviolettisäteilyindeksi on noussut jo paikoin lukemaan 3 eli kohtalaiseksi. Pääsiäiseksi ennustetaan aurinkoisia päiviä ja säteily on voimistumassa pikkuhiljaa. UV-säteilyltä on syytä suojautua, kun indeksi on 3 tai korkeampi.

– Pääsiäisen aurinkoinen ja lämmin sää houkuttelee varmasti ulkoilemaan ja tämä on ensimmäisiä kertoja tänä vuonna, kun suojautumiskynnys ylittyy. Iho on hyvä suojata, mutta toki auringosta saa nauttiakin, toteaa MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi.

Keskikesällä ja keskipäivällä UV-indeksi vaihtelee Etelä-Suomessa pilvettömänä päivänä 5 ja 7 välillä. Indeksin arvo 6 ja sen ylittävät arvot tarkoittavat voimakasta säteilyä. UV-indeksiin vaikuttavat auringon korkeuskulma, pilvisyys, korkeus merenpinnasta, maan- tai merenpinnan heijastavuus ja ilmakehän otsonin määrä.

Suojaa iho ja silmät

Rusketus on ihon suojakeino, joka pyrkii vähentämään vahingollisten ultraviolettisäteiden pääsyä ihon syvempiin kerroksiin. Iho voi myös palaa, jos säteilyä tulee liikaa. Liiallinen UV-säteily vanhentaa ihoa ennenaikaisesti. Ihoa voi suojata vaatteilla, varjolla ja aurinkorasvoilla.

Ihosyöpävaara lisääntyy iholle tulevan säteilyn takia. Ihomelanoomista noin 95 prosenttia voitaisiin ehkäistä suojaamalla iho palamiselta. Iho ei unohda saamaansa UV-säteilyä, vaan säteilyn vaikutukset kertyvät ihon muistiin koko eliniän ajan. Varsinkin lapsen ihon suojelu toistuvilta palamisilta alentaa aikuisiän ihosyöpäriskiä oleellisesti.

Melanooma on yleistymässä Suomessa. Vuonna 2020 ihosyövistä vaarallisimpaan eli melanoomaan arvioidaan sairastuvan noin 2000 ihmistä vuodessa. Se on noin puolitoista kertaa enemmän kuin nykyään.

Ihon lisäksi myös silmät ovat herkkiä UV-säteilylle. Liiallinen lyhytaikainen altistus aiheuttaa akuutin tulehdustilan, jota kutsutaan lumisokeudeksi. Se on kivulias, mutta parantuva vaiva. Erityisesti lasten silmien suojelu on tärkeää, sillä lapsen silmän mykiö päästää lävitseen enemmän UV-säteilyä kuin aikuisen.

Silmät voi suojata UV-säteilyltä parhaiten käyttämällä varjostavaa hattua ja aurinkolaseja. Hyvät aurinkolasit paitsi suodattavat tehokkaasti, peittävät myös sivuilta silmään pyrkivän säteilyn.


Lähteet: Ilmatieteen laitos, Syöpäjärjestöt ja Säteilyturvakeskus STUK

Pääsiäisen paikkakuntakohtaiset ennusteet sekä UV-tilanne MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.