UV-säteily oli kesällä kohtalaista

Auringon ultraviolettisäteily oli pilvisestä säästä huolimatta kohtalaista viime kesänä. Voimakasta säteilyä mitattiin kolmena päivänä.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että toukokuun alun ja elokuun lopun välisenä aikana UV-indeksi oli voimakasta kolmena päivänä. Utössä 8. heinäkuuta sekä Helsingissä 5. ja 20. heinäkuuta.

UV-indeksillä tarkoitetaan ihon punehtumisen kannalta merkityksellisen säteilyenergian määrää. Ultraviolettisäteilyltä suojautumista suositellaan, kun UV-indeksi saavuttaa arvon 3. Tämä suojautumisraja ylittyi koko Suomessa kesällä lähes päivittäin.

Suurimmat UV-indeksin arvot mitattiin Etelä- ja Keski-Suomessa heinäkuun alussa mutta myös heinäkuun lopussa, jolloin yläilmakehän otsonikerros oli normaalia ohuempi.

Pohjois-Suomessa UV-säteily oli voimakkainta kesä-heinäkuun vaihteessa. Ilmatieteen laitos mittaa auringon UV-säteilyä kuudella paikkakunnalla eri puolella Suomea. Mittaustuloksia saadaan kesäkaudella Utöstä, Helsingistä, Jokioisista, Jyväskylästä, Sotkamosta ja Sodankylästä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat