Uutuuskirjat houkuttelevat maahanmuuttajia kirjojen pariin

Maahanmuuttajat, kerjäläiset ja islam - ajankohtaiset puheenaiheet näkyvät myös tämän vuoden kirjallisuudessa. Muun muassa Leena Lehtolainen ja Anja Snellman ovat julkaisseet monikulttuurista Suomea ja muslimielämää avaavat romaanit, jotka ovat saaneet hyvän vastaanoton lukijoilta ja kriitikoilta.

- Olen saanut kirjasta urani parhaat palautteet. Tämä oli hiukan yllättävää, sillä kirjoitusprosessi vei monta vuotta, ja kirjoitusprosessin aikana maahanmuuttokeskustelu on pärähtänyt Suomessa käyntiin, Snellman sanoo.

Kirjoissa islamilaisen ja suomalaisen kulttuurin törmäys on raju, mutta kiitosta on tullut myös maahanmuuttajilta.

- Olen saanut somalitytöiltä palautetta, että jonain päivänä he haluavat myös itse kirjoittaa. Myös somalinaisilta, jotka ovat kirjan pystyneet lukemaan edes osan kirjasta, on tullut kommentteja. Kielitaito on usein se syy, miksi maahanmuuttajat eivät suomalaista kaunokirjallisuutta lue, Anja Snellman sanoo.

- Postia on tullut myös lestadiolaisilta, ja täytyykin muistaa, että meillä on myös muita kuin maahanmuuttajia, joiden perheessä uskonto voi olla kahlitseva. (Parvekejumalat) on tarina vapauden kaipuusta, joka ei sitoudu pelkästään somalikulttuuriin tai maahanmuuttajiin.

Snellmanin mukaan kovinta kritiikkiä ovat antaneet suomalaiset, jotka ovat kääntyneet islamin uskoon.

"Negatiivista kommenttia löytyisi jos etsisi"

Suomessa maahanmuuttajien itsensä tekemää kirjallisuutta on alkanut vasta syntyä. Yksi tällainen kirja on kosovolaisen Fatbardhe Hetemajn ja Heli Roihan yhteistyössä tehty teos, joka kertoo Hetemajn perheen tarinan. Maahanmuuttajat ja entiset pakolaiset ovat ottaneet Hetemajn perheeseen yhteyttä muun muassa Facebookin kautta ja kiitelleet kirjan julkaisemista.

- Olen saanut yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat sanoneet, että "minäkin olen ajatellut kirjoittaa tai että kirjoitin juuri aineen perheestäni tai omasta tilanteestani". Mielestäni tällaiset yhteydenotot ovat ihania. On myös varmasti hyödyllistä suomalaiselle yhteiskunnalle kuulla heidän mielipiteensä siitä, millaista täällä Suomessa on. On hienoa, jos voin olla mukana edistämässä kirjallisuuden suosiota maahanmuuttajien keskuudessa, Hetemaj sanoo.

- Tosin jos haluaisin lukea negatiivista palautetta kirjastani, ei varmaan tarvitsisi mennä kuin Homma Forumin keskustelupalstalle, mutta en aio viettää siellä vapaa-aikaani.

Hetemaj ei ole ehtinyt vielä tutustua Snellmanin ja Lehtolaisen romaaneihin, mutta hänen mielestään on hyvä asia, että maahanmuutto-asioita käsitellään myös kirjallisuuden keinoin.

Pakolais- ja maahanmuuttoteemat ovat vahvasti esillä torstaina alkavilla Helsingin Kirjamessuilla.

Lue myös:

    Uusimmat