Mainos

Uutta vuotta juhlittiin eri puolilla maailmaa

Uusivuosi on kerännyt ihmisiä yhteen eri puolilla maailmaa. New Yorkissa juhlijoita seurattiin tarkasti turvatoimien keskellä. Myös Sydneyssa terrori-iskuja pelättiin. Meksikossa kymmeniä ihmisiä kuoli ilotulitusrakettien räjähdyksessä.

-

Maailman suurkaupungeista vuodenvaihtumista juhli ensimmäisten joukossa Australian Sydney, jossa noin miljoona ihmistä kerääntyi satamaan seuraamaan ilotulista. Väkijoukko oli kuitenkin noin kolmanneksen aiempia vuosia pienempi, mikä saattaa osin johtua terrori-iskujen pelosta.

Euroopassa raketteja ihailtiin liikenteeltä suljetulla Champs-Elysees'llä Pariisissa, jossa juhlijoita oli arviolta puoli miljoonaa. Ranskalaiset olivat saapuneet paikalle aiempaa suuremmalla joukolla, sillä yleisön määrä kasvoi edellisvuodesta lähes 200 000 hengellä. Ranskan presidentti Jacques Chirac sanoi uudenvuoden puheessaan, että Ranska on viime kuukausina saanut läpi viestinsä, joka koskee rauhaa, vakautta ja solidaarisuutta köyhiin maihin. Presidentti ilmoitti Ranskan jatkavan tänä vuonna ponnisteluja YK:n kanssa vaikeuksista huolimatta.

Lontoossa väkijoukkoja keräsi mm. Millennium Dome, jonne pystytetyt viisi tanssilattiaa kokosivat arviolta
50 000 juhlijaa. Britannian pääministeri Tony Blair oli uudenvuodenpuheessaan suorastaan synkkä.
Blairin mukaan alkavan vuoden näkymiä synkistävät mahdollinen Irakin vastainen sota sekä Britanniaan kohdistuvan terrorin uhka. Hän myös korosti, että maailmasta ei tule turvallisempaa paikkaa, ellei Lähi-idän rauhanprosessia elvytetä.

Berliinissä kokoontui Brandenburgin portille yli miljoona ihmistä. Vuoden vaihtumista juhlisti mm. 1800 raketin ilotulitus.

New Yorkissa tiukat turvatoimet


New Yorkissa vuosi 2003 otettiin vastaan tiukkojen turvatoimien keskellä.

Sadat tuhannet kaupunkilaiset kokoontuivat keskiyöllä Times Squarelle seuraamaan pormestari Michael Bloombergin uudenvuodenpuhetta ja perinteistä kristallipallon pudotusta.

Kaikki alueelle tulleet juhlijat joutuivat kävelemään metallinpaljastimien läpi. Lisäksi varotoimena kaupunkiin oli palkattu tuhansia ylimääräisiä poliiseja ja postilaatikot sekä roskapöntöt oli siirretty pois. Myös New Yorkin yksityisvenesatama oli suljettu juhlinnan ajaksi.

Pormestari vakuutti kuitenkin uudenvuodenpuheessaan, ettei hänellä ole tiedossaan minkäänlaista terrorisuhkaa New Yorkia kohtaan.

Meksikossa vuosi alkoi surullisesti

Eilen ainakin 28 ihmistä sai surmansa ja yli 50 loukkaantui ilotulitusrakettien räjähdyksessä Veracruzissa, Meksikossa. Räjähdys sattui kadulla, joka oli täynnä ilotulitusraketteja myyviä kojuja.

Veracruzin pormestari syytti räjähdyksestä luvatta toimivia ilotulitekauppiaita. Pormestarin mukaan viranomaiset olivat vaatineet viime viikolla katukojujen sulkemista, mutta vaatimus ei ollut johtanut mihinkään. Ilotulitusraketit ovat usein onnettomuuksien syynä Meksikossa, jossa raketteja ja ilotulitteita käytetään runsaasti kautta vuoden, mutta etenkin suurina juhlapyhinä.

Venäläiset juhlivat veden alla

Venäläinen sukellusryhmä päätti järjestää uudenvuoden valvojaiset Siperiassa hyytävän kylmän Baikal-järven pohjassa. He halusivat juhlastaan täydellisen ja istuttivat järven pohjaan koristellun kuusen.

Tosin juhlijat tyytyivät viettämään uuden vuoden vain 17 metrin syvyydessä, mutta jään alla kuitenkin. Ryhmän mielestä ohi uiskennelleet kalatkin vaikuttivat nauttivan juhlasta täysin siemauksin.

Myös Barentsinmerellä eräs venäläinen sukellusryhmä tanssi pohjaan pystytetyn kuusen ympärillä ja avasivat vieläpä shampanjapullonkin veden alla.

Uusi vuosi on Venäjällä pisin ja odotetuin loma, jonka vuoksi on tyypillistä pystyttää kuusi juhlan kunniaksi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.