Mainos

Uutta lakitietoa Internetiin

Oikeusministeriön Finlex-säädöstietopankki täydentyy ajan tasalle toimitetuilla säädösteksteillä. Uudistus parantaa mahdollisuuksia saada Internetin kautta tietoa lainsäädännöstä ja sen muutoksista.

Useiden lakien sisältö muuttuu nykyisin monta kertaa vuodessa; esimerkiksi arvonlisäverolakia muutettiin viime vuoden aikana viisi kertaa. Ajan tasalle toimitettujen säädösten tietokannasta kansalaisten, yritysten ja hallinnon on entistä helpompi saada käyttöönsä laki- ja asetustekstit, joissa muuttuneet pykälät on korvattu uusilla, voimassa olevilla pykälillä.

- Lainsäädäntöä koskevan tiedon jakelu on oikeusministeriössä katsottu valtiovallan perusvelvoitteeksi. Uuden Finlexin avulla kansalaiset voivat vaivattomasti saada tietoa oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan. Kehittyvässä tietoyhteiskunnassa on erityisen tärkeää myös huolehtia tasapuolisesti ihmisten valmiuksista hyödyntää tietoverkkojen palveluja, sanoi oikeusministeri Johannes Koskinen.

Nyt toteutetun uudistuksen myötä Finlexissä on saatavilla ajantasaisina lähes kaikki suomenkieliset säädökset ja noin kolmannes ruotsinkielisistä säädöksistä. Aineistot täydentyvät lähikuukausien aikana niin, että vuoden 2002 lopussa on käytettävissä yhtä laajat suomen- ja ruotsinkieliset säädösaineistot. Oikeusministeriö on tuottanut palvelun yhteistyössä Edita Oyj:n kanssa.

Ajan tasalle toimitettua tietokantaa päivitetään joka viikko. Uutta on, että kunkin pykälän kohdalla on nähtävissä tiedot säädösmuutoksen voimaantulosta. Lakiteksteistä on lisäksi linkit hallituksen esityksiin ja lain eduskuntakäsittelyä koskeviin tietoihin eduskunnan Internet-palvelussa. Siten on mahdollista saada yksityiskohtaista tietoa lain kaikista käsittelyvaiheista.

Uuden säädöstietokannan kanssa samanaikaisesti avataan julkiseen käyttöön hovi- ja hallinto-oikeuksien tietokannat. Hovioikeuksien tietokanta sisältää hovioikeuksien ratkaisujen lyhennelmiä 1960-luvulta lähtien ja hallinto-oikeuksien tietokanta vastaavasti hallinto-oikeuksien ratkaisulyhennelmiä 1980-luvulta lähtien.

Ajan tasalle toimitetut säädökset täydentävät Finlex-palvelua, jossa on jo vuosien ajan ollut saatavilla mm. päivittäin ilmestyvä Suomen säädöskokoelma suomen- ja ruotsinkielisenä, lainsäädäntömuutosten kattava hakemisto ja laaja säädöstekstien tietokanta.

inlex-palvelu on ollut Internet-verkossa vuodesta 1997 lähtien.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.