Mainos

Uutta kotimaista draamaa Lukuteatteri-festivaalilla

Lukuteatterifestivaali 21.-26. maaliskuuta Helsingissä esittelee KOM-teatterin KOM-tekstin ensimmäisen toimintakauden aikana syntynyttä uutta kotimaista draamaa. Festivaaliohjelmisto koostuu lukuteatteriesityksistä sekä kahdesta kantaesityksestä.

KOM-studiossa Kapteeninkadulla tapahtuvissa lukuteatteriesityksissä esitellään neljä uutta draamatekstiä: Petri Salinin panttivankidraama I fylkingespetsen, Sami Keski-Vähälän sukupolvelta toiselle siirtyvistä unelmista kertova näytelmä Sohva on paras!, Olli Kyllösen elokuvakäsikirjoitus Bodyn voima nuoren pojan vahvuuteen sairastumisesta sekä Anneli Kannon näytelmä Tango sateessa, joka on ikäihmisten rakkaustarina. Toinen tapahtuman kantaesityksistä on turkulaisen Rainer Alanderin näytelmä Den förlorade himlen, joka esitetään Svenska Teaternissa 25. ja 26 maaliskuuta. Näytelmän keskiössä on suomenruotsalainen, yläluokkainen perhe, jonka kaapeissa piileskelee luurankoja. Moderni oidipusdraama kuljettaa henkilönsä siihen pisteeseen saakka, jossa mitään ei voi enää kätkeä.

Yle Radio 1:ssä kuullaan sunnuntai-iltapäivällä 30. maaliskuuta Radioteatterin esittämänä Taina Teerialhon kuunnelma Pitkä kuulo. Se alkaa siitä, kun nainen huomaa kuulonsa heikenneen. Lauantaina 23. maaliskuuta KOM-studiossa järjestetään avoin keskustelutilaisuus, jossa näytelmäkirjailijat puhuvat suhteestaan näytelmän kirjoittamiseen. Keskustelemassa ovat KOM-tekstissä kirjailijoina ja dramaturgeina toimivien Heini Junkkaalan ja Jani Mannisen johdolla Sami Keski-Vähälä, Anneli Kanto ja Petri Salin. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Toinen toimintakausi alkamassa


KOM-tekstin ensimmäinen toimintakausi alkoi lokakuussa vuonna 2000 ja päättyy nyt huhtikuussa. Tänä aikana KOM-teksti on ollut kotimaisen uuden draaman keskus, joka on aktiivisesti etsinyt, arvioinut ja kehittänyt uusia suomen- ja ruotsinkielisiä draamatekstejä. KOM-tekstissä on toiminut kaikille avoin palautepalvelu, johon lähetetystä noin 500 tekstistä on saanut perusteellisen kirjallisen palautteen.

Kehittelyprosessiin valituille kahdellekymmenelle kirjoittajalle on annettu pitkäjännitteistä dramaturgista apua keskusteluiden, työpajojen ja yleisölle avointen lukuesitysten muodossa. KOM-tekstin toinen toimintakausi alkaa toukokuussa. Toimintaa uudistetaan ensimmäisen toimintakauden antaman kokemuksen perusteella, mutta työn ytimenä säilyy uusien äänien etsiminen kotimaiseen draamakirjallisuuteen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.