Uutta hoitoa Parkinsonin tautiin kehitetään Suomessa

Tutkijat ovat etsineet pitkään hermokasvutekijöitä, joilla Parkinsonin taudin kulkua voitaisiin hidastaa tai jopa elvyttää jo vaurioituneita soluja.

Parkinsonin taudin hoitoa uudella kasvutekijällä päästäneen kokeilemaan potilailla jo lähivuosina, uskoo Helsingin yliopiston biotekniikan instituutin johtaja Mart Saarma. Suomalaisen tutkimusryhmän löytämästä kasvutekijästä odotetaan täysin uudenlaista hoitoa, joka suojaa dopamiinihermosoluja ja estää niiden rappeutumista.

Parkinsonin taudissa keskiaivojen mustatumakkeen dopamiinia tuottavat hermosolut tuhoutuvat vähitellen. Saarman johtaman tutkimusryhmän äskettäin löytämä uusi hermokasvutekijä CDNF suojaa näitä soluja.

Vielä merkittävämpänä Saarma pitää sitä, että se myös näyttää edistävän merkittävästi hermosolujen toiminnan palautumista ennalleen vaurion jälkeen.

Varhainen toteaminen entistä tärkeämpää

Parkinsonin taudille tyypilliset oireet kuten liikehäiriö, lihasjäykkyys, vapina ja vähäliikkeisyys johtuvat dopamiinihermoradan tuhoutumisesta.

Usein potilas menee kuitenkin lääkärille oireidensa vuoksi vasta siinä vaiheessa, kun etuaivojen dopamiinisoluista jo jopa noin 70 prosenttia on ikiajoiksi hävinnyt, Saarma sanoo.

Jos pystytään kehittämään hermosolujen tuhoutumista estävä hoito, taudin varhaisempi toteaminen tulee entistä tärkeämmäksi. Saarman mukaan tällä haavaa maailmalla tehdäänkin hirveästi töitä uusien taudinmäärityskeinojen kehittämiseksi.

Parkinsonin taudin nykyinen lääkehoito pystyy vain lisäämään aivojen dopamiiniaktiivisuutta, mutta ei korjaamaan hermovauriota. Näin hermovaurion edetessä nykylääkkeistä on enää aika vähän hyötyä, Saarma katsoo.

Sopivaa kasvutekijää etsitty pitkään

Tutkijat ovat etsineet pitkään hermokasvutekijöitä, joilla Parkinsonin taudin kulkua voitaisiin hidastaa tai jopa elvyttää jo vaurioituneita soluja.

Aiemmissa tutkimuksissa potilaiden tilaa on voitu kohentaa merkittävästikin. Haittavaikutusten takia kokeet on jouduttu keskeyttämään, vaikka potilaat olisivat halunneet niitä jatkaa.

Nyt toiveissa on hermokasvutekijä, joka estää dopamiinihermosolujen tuhoutumista, mutta ei aiheuta haittavaikutuksia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat