Mainos

Uutta E10-bensaa saa jo viikonloppuna - mutta mitäpä se maksaa?

Suomessa siirrytään käyttämään uutta 95 E10-bensiiniä vuoden alussa. Siirtyminen ei tapahdu kuitenkaan kertarysäyksellä, vaan käytännössä bensa-asemien säiliöt täytetään uudella sitä mukaa kun ne tyhjenevät.

Ainakin Nesteen asemilla uutta bensiiniä voi olla jo viikonloppuna

- Varsinaisesti aloitamme uuden tuotteen kuljetukset vasta uuden vuoden puolella, mutta vähän terminaalista riippuen, jollain asemilla voi olla uutta tuotetta säiliöissä jo uudenvuoden päivänä. Ja ensi viikolla sitten jatketaan, kertoo Neste Oilin liiketoiminta-alueen johtaja Sakari Toivola.

Bensa halpenee - ehkä

Kuumin kysymys tällä hetkellä on tietenkin uuden E-10 bensan hinta. Toivola ei kuitenkaan halua uuden bensan hintaa vielä liiemmin veikkailla.

- Hinnoittelua katsotaan ihan päiväkohtaisesti. Hintoihin vaikuttavat maailmanmarkkinahinnat, niiden mukana dollarin kurssi, verot sekä paikallinen kilpailu. JOS kaikki nämä muut tekijät suljetaan pois, eikä näissä tapahdu suuria muutoksia, niin uusi 95-oktaaninen E10-bensiini voisi olla pari senttiä nykyistä edullisempaa, hän toteaa.

Mahdollisen hinnanalennuksen hyötyä on muutenkin hankala arvioida, sillä etanolipitoisuuden vuoksi E10-bensiiniä tarvitaan saman energiamäärän saavuttamiseksi noin kaksi prosenttia enemmän kuin nykyistä bensaa.

Käytännössä uuden bensiinin hinta - ja sen tuoma hyöty tai haitta - valkenee kuluttajalle vasta vuodenvaihteen ja käyttökokemuksen myötä.

Näin 95 E10-bensiiniä voi käyttää

- Uusi 95 E10-bensiini soveltuu noin 72 prosenttiin bensiinikäyttöisistä autoista. Muille on saatavissa edelleen nykyisenkaltaista 98-oktaanista bensiiniä, jossa etanolipitoisuus on entinen eli enintään viisi prosenttia.

- E10-bensiini ei aiheuta välittömiä vahinkoja eikä polttoainetta tarvitse poistaa autosta, jos sitä tankkaa yhden kerran autoon johon se ei sovellu. Suositeltavaa on kuitenkin täyttää tankki soveltuvalla polttoaineella, kun kolmasosa tai puolet tankillisesta on käytetty.

- Auton käynnistyvyys ja käyttöominaisuudet pakkasessa saattavat heiketä tilapäisesti väärän E10-tankkauksen seurauksena.

(Lähde: Öljy- ja Kaasualan Keskusliitto)

Tarkista polttoaine.net -sivuilta, kuinka paljon bensa juuri nyt maksaa

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.