Mainos

Uutta aivokalvontulehdusrokotetta testataan teineillä

Aivokalvontulehdusta vastaan kokeillaan uutta rokotetta. Tampereen yliopiston rokotetutkimusklinikat uskovat, että rokote antaa suojan lähes kaikkia B-ryhmän meningokokkibakteereja vastaan. Nämä bakteerit ovat yleisin aivokalvontulehduksen aiheuttaja. Nykyisin rokotteita on olemassa vain muita meningokokkiryhmiä vastaan.

Tutkimukseen voi osallistua noin tuhat teinikäistä nuorta. Rokotetta on aiemmin tutkittu vain muutamilla sadoilla aikuisilla ja lapsilla lähinnä Yhdysvalloissa.

Toistaiseksi todetut haitta-vaikutukset ovat olleet vähäisiä, ja nyt tutkimusta laajennetaan Eurooppaan, kertoo professori Timo Vesikari.

Ensivaiheessa tutkimukseen otetaan 11-17-vuotiaita nuoria Helsingistä, Vantaalta, Espoosta, Järvenpäästä, Lahdesta, Tampereelta, Turusta, Porista, Seinäjoelta, Kokkolasta ja Oulusta.

Meningokokki B -bakteeri aiheuttaa paitsi aivonkalvontulehdusta myös verenmyrkytyksiä. Tautitapauksia on ollut yleensä 30-50 vuodessa.

Osa potilaista kuolee aivokalvontulehdukseen. Tautia esiintyy eniten alle vuoden ikäisillä vauvoilla ja teini-ikäisillä koululaisilla sekä erityisesti varusmiehillä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.